Egészség

Oltatni vagy nem oltatni?

Oltatni vagy nem oltatni?

2020. december 10., csütörtök
Oltatni vagy nem oltatni?

Hétfőn este indult el a vakcinainfo.gov.hu oldal, ahol regisztrálni lehet a koronavírus-oltásra. A regisztráció semmilyen kötelezettséggel nem jár, azaz a későbbiekben vissza lehet lépni tőle. A regisztráció az igények felmérését és a közvetlen tájékoztatást segíti, és önmagában nem jelenti azt, hogy a jelentkező automatikusan megkapja a védőoltást, mivel az az oltási terv alapján történik. A legfontosabb azonban: a védőoltás Magyarországon önkéntes és ingyenes lesz.

Rengeteg a téves és káros információ

A Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének vezetője, Boldogkői Zsolt egyike azoknak, akik a védőoltás fontossága mellett emelnek szót. A vakcinainfo oldal elindulása után szinte azonnal elindult az interneten a hír, hogy az ott megadott adatokkal vissza akarnak élni. - Nem gondolom, hogy ez egy politikai szándékú adatgyűjtés lenne. Ez inkább egy előzetes felmérés lehet, ami az oltás megszervezéséhez nyújthat segítséget. Rövid idő alatt több mint százezren regisztráltak az oltásra, ami nem tudom, hogy sok vagy kevés, de mindenképpen biztató és jó - mondta lapunk megkeresésére a professzor.

A vírustagadók folyamatosan támadják azokat a szakembereket, akik az oltás fontossága mellett állnak ki. Ennek egyik eszköze, hogy bármilyen apró, oltással kapcsolatos hír vagy álhír jelenik meg, azt tényként kezdik el terjeszteni, komoly károkat okozva ezzel. - Sok esetben olyan emberek szólalnak meg a járvány ügyében, az oltással vagy a vakcinával kapcsolatban, akiknek semmilyen orvosi végzettségük nincs, de a szellemi vezetőik orvos és gyógyszerész végzettségűek. Sajnos, a szakemberek közül is akad, aki ellentmondásba kerül, vagy félreérthetően nyilatkozik. Nagyon fontos lenne tudatosítani az emberekben, hogy csak hiteles és megbízható forrásból tájékozódjanak, ne üljenek fel minden álhírnek - fejtette ki Boldogkői Zsolt.

Támadások kerszttüzében

Ahogy azt korábban megírtuk, Boldogkői Zsoltot nagyon sok támadás, köztük életveszélyes fenyegetés érte már a vírusjárványt megelőzően is a téveszmékkel szembeni fellépései miatt. Most amiatt kapja ezeket tucatszám, mert a védőoltás beadásának fontossága mellett érvel. Elmondása szerint a vírusszkeptikusok szellemi vezetőjével való vita és a Facebook oldalain megjelent információk adják a fő gyújtópontot a támadásokhoz. Noha ő maga nem tesz kifejezetten becsületsértő kijelentéseket, de az oldalain elhangzottakat nem moderálja, és nyilván tudatában van, hogy megosztásai milyen visszhanggal járnak. Doktor Gődény György ügyében már a rendőrség is vizsgálatot indított a napokban.

Oltás kell az immunitáshoz

A jelenlegi felmérések szerint Magyarországon az embereknek kevesebb, mint fele adatná be az oltást magának. A kötelező védőoltásokkal szemben azonban szerencsére nincs nagy ellenállás.

A koronavírus-oltással szemben az egész világon van egy nagyfokú bizalmatlanság, ami Magyarországon is erős. - Ennek egyértelműen az az oka, hogy nagyon sok olyan ember szólal meg a témában, aki nem ért hozzá, megtévesztve ezzel a laikusokat. A különböző vakcinákról sincs még teljes információnk, de sokan már kész tényként veszik egy-egy oltóanyag káros hatásait - vázolta a professzor. Hozzátette, a fő probléma az, hogy az iskolai oktatás nem készíti fel az embereket az átverésekkel szembeni szkepticizmusra. Ez nem csupán hazai, hanem világszerte jellemző probléma.

Mit kockáztat aki nem oltatja be magát?

- Két komoly kockázata van, ha valaki nem oltatja be magát. Egyrészt a saját személyes kockázatunk. Vannak a magas rizikócsoportba tartozók, akikre különösen veszélyes a vírus. Azonban az sem mindegy, ha valaki túléli fertőzést, akkor annak milyen, akár az egész életre kiható szövődményei lehetnek. Másrészt pedig nem veszik figyelembe a szkeptikusok, hogy ők maguk is forrásai lehetnek a vírus terjedésének, amiből tragédia történhet. Már csak társadalmi szolidaritásból is be kellene adatni az oldást. Így van csak esélyünk arra, hogy elérjük a nyájimmunitást, amihez a lakosság legalább 60-65 százalékának beoltására lenne szükség - véli Boldogkői Zsolt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.