Videó!

Nyugdíjasok is igényelhetik jövőre a csokot

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Január 1-jétől a kifizetett építkezési és telekszámlák áfatartalmát visszatérítik ötmillió forintig. Ezzel ötmillió forinttal hozzájárul az állam a sajáterős építkezésekhez is – írja összeállításában a Magyar Nemzet Novák Katalin családügyi miniszter bejelentései alapján.

Friss Facebook-videójában a miniszter arról is beszélt, hogy a nyugdíjasok is igényelhetik a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) akkor, ha megfelelnek minden feltételnek, és dolgoznak a nyugdíj mellett. Novák Katalin példaként azt mondta, ha a nyugdíjas nagyszülők nevelik az árván maradt unokát – akár örökbe fogadták –, akkor igényelhetik a csokot. Az is újdonság, hogy a csok segítségével vásárolt ingatlant a jövőben át lehet már íratni a gyermekekre a tízéves elidegenítési tilalom ideje alatt is.

Vannak új pontok, amelyek a jelzáloghitel-elengedést érintik. Ennek értelmében januártól összevonhatók a különböző hitelek, ha a maradék összeg kisebb, mint amennyi az állami törlesztés (a második gyermeknél egy-, a harmadiknál négymillió forint) lenne. Ezentúl az építési hitelre is vonatkozik a lehetőség.

Novák Katalin egy másik videójában a többgenerációs otthonok kialakításáról, azaz a tetőtér-beépítések kiemelt támogatásáról is beszélt. A külön bejáratú tetőtéri otthon kialakításához a családok a kiemelt csokot kaphatják meg, akár tízmillió forintot.

(Forrás: MN)

Előző sztori

Kihalt utcák, stadionbontás, drónfelvétel a Tisza–Maros-torkolatról. Melyik volt az év szegedi videója?

Következő sztori

65 kilométeren fejlesztik a vasútvonalat Szeged és Békéscsaba között