Gazdaság

Megszületett a megállapodás a Brexitről

Megszületett a megállapodás a Brexitről

2020. december 24., csütörtök
Megszületett a megállapodás a Brexitről

Nagy-Britannia egy 2016-os népszavazáson döntött arról, hogy kilép az Európai Unióból. Több mint négy év tárgyalás után ma pont került a Brexit végére.

Von der Leyen: A megállapodás tisztességes, kiegyensúlyozott és igazságos

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről született megállapodás tisztességes, kiegyensúlyozott és igazságos - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben csütörtökön.

Ursula Von der Leyen Michel Barnier-vel, az EU főtárgyalójával közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a nehéz, hónapokon át tartó tárgyalások után létrejött megállapodás biztosítani fogja, hogy az unióból kilépett Egyesült Királyság a jövőben is szoros partnere marad a huszonhét tagországból álló Európai Uniónak.

Barnier: Az egyezség a szabadkereskedelmi megállapodások új generációját jelenti

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről született megállapodás a szabadkereskedelmi egyezmények új generációját jelenti - jelentette ki Michel Barnier, az EU főtárgyalója Brüsszelben csütörtökön.

Barnier Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a kialkudott megállapodás teljesen új partneri viszonyt és gazdasági kapcsolatokat alakít ki az Egyesült Királysággal.

A végtelenül összetett és mindeddig példa nélküli megállapodás Nagy-Britanniának biztosítja a független tengerparti állam státusát, ugyanakkor megvédi az uniós halászok jogait is - közölte az uniós főtárgyaló.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.