Közélet

Még mindig sokan szegik meg a szabályokat

Még mindig sokan szegik meg a szabályokat

2020. december 30., szerda
Még mindig sokan szegik meg a szabályokat

Kiss Róbert tájékoztatása szerint 198-an az önkormányzati rendeletek ellenére sem viselték a maszkot közterületen; közülük 41-en helyszíni bírságot kaptak, 65 emberrel szemben pedig szabálysértési feljelentést tettek, a többieket figyelmeztették.

Ugyanakkor 12 emberrel szemben azért intézkedtek, mert buszon, villamoson, megállóban nem volt rajtuk maszk, 17-en pedig bevásárlóközpontban nem viselték a védőeszközt - tette hozzá az alezredes.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 685 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 184 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 491 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Kedden egy üzlet ideiglenes bezárásáról döntött a rendőrség, ezzel már 105-re nőtt azoknak az üzleteknek, szolgáltatóknak a száma, amelyeknél a rendőrség a védelmi szabályok be nem tartása miatt ilyen korlátozó intézkedést rendelt el.

A kijárási tilalmat az elmúlt napon 333-an szegték meg, közülük két ember a kutyasétáltatásra vonatkozó szabályt nem tartotta be. A kijárási korlátozás november 4-én lépett hatályba, amit november 11-étől a kijárási tilalom váltott fel. November 4-étől eddig a rendőröknek 18 507 szabályszegővel szemben kellett intézkedniük.

Kedden is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 45 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 8985-ször intézkedtek.

Kedden 9274 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Aznap 2139 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, így 19 496-an vannak hatósági házi karanténban. Közülük 2169-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat. Kiss Róbert arra hívta fel a figyelmet, hogy az elektronikus ellenőrzés nemcsak az ellenőrzötteknek kényelmesebb, hanem a védekezésben résztvevők leterheltségét is csökkenti, ezért kérte, hogy az érintettek lehetőség szerint használják az alkalmazást.

A járvánnyal összefüggésben március óta 507 bűncselekmény miatt indult eljárás, eddig 99 gyanúsítottat hallgattak ki - ismertette.

A Németországban megjelent vírusmutációval összefüggő kérdésre válaszolva azt hangsúlyozta: a külföldről hazatérő magyar állampolgárok automatikusan hatósági házi karanténba kerülnek, függetlenül attól, hogy honnan érkeznek Magyarországra.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.