/

Már nem kell dideregni az óföldeáki erődtemplomban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Ősz elején sem ért véget a modernizálás: a térség országgyűlési képviselőjének segítségével egy újabb felújításon is átesett a történelmi jelentőségű templom - számolt be a Makó Híradó.

Mintegy 84 millió forintból újították fel Óföldeák – és az egész térség – ékességét, a 15. század második felében épült erődtemplomot, miután a falak felvizesedtek, a tető beázott, a fahíd pedig életveszélyes állapotba került. A szeptember végi átadó ünnepség óta rendkívül sokan látogatják a templomot, így már nem a korábban megszokott módon kéthetente, hanem minden héten lesz szentmise.

A templomban azonban eddig nem volt semmilyen fűtés, ami azért is volt különösen nagy probléma a hűvös ősz, majd a zord tél beköszöntével, mert magaslaton fekszik, a szél jobban éri, ezért más templomokhoz képest is sokkal hidegebb.

A padok fűtésére így nagy szükség volt, amelyre komfortos és hatékony megoldást dolgoztak ki. A beruházás kivitelezője ezt úgy oldotta meg, hogy a padok felületére fektetett, majd kárpittal lefedett fólia csak azon a területen fűt, ahová leül valaki, így gazdaságos is. Mint Laczkó István plébános elmondta, az ülőfelület mellett a templomban lévő összesen 16 darab pad háttámláját is fűtéssel látták el.

A több millió forint értékű beruházást Lázár János felajánlásából tudták megvalósítani: a térség országgyűlési képviselője az átadó ünnepség után jelezte a plébánosnak, hogy a fűtésrendszer kiépítésével szeretné támogatni a közösséget.

Előző sztori

Még több járművel üldözhetik a bűnözőket a megyében

Következő sztori

Félezer ajándékcsomagot oszt szét a makói Angyalsóhaj Alapítvány