Közélet

Már nem kell dideregni az óföldeáki erődtemplomban

Már nem kell dideregni az óföldeáki erődtemplomban

2020. december 23., szerda
Már nem kell dideregni az óföldeáki erődtemplomban

Mintegy 84 millió forintból újították fel Óföldeák – és az egész térség – ékességét, a 15. század második felében épült erődtemplomot, miután a falak felvizesedtek, a tető beázott, a fahíd pedig életveszélyes állapotba került. A szeptember végi átadó ünnepség óta rendkívül sokan látogatják a templomot, így már nem a korábban megszokott módon kéthetente, hanem minden héten lesz szentmise.

A templomban azonban eddig nem volt semmilyen fűtés, ami azért is volt különösen nagy probléma a hűvös ősz, majd a zord tél beköszöntével, mert magaslaton fekszik, a szél jobban éri, ezért más templomokhoz képest is sokkal hidegebb.

A padok fűtésére így nagy szükség volt, amelyre komfortos és hatékony megoldást dolgoztak ki. A beruházás kivitelezője ezt úgy oldotta meg, hogy a padok felületére fektetett, majd kárpittal lefedett fólia csak azon a területen fűt, ahová leül valaki, így gazdaságos is. Mint Laczkó István plébános elmondta, az ülőfelület mellett a templomban lévő összesen 16 darab pad háttámláját is fűtéssel látták el.

A több millió forint értékű beruházást Lázár János felajánlásából tudták megvalósítani: a térség országgyűlési képviselője az átadó ünnepség után jelezte a plébánosnak, hogy a fűtésrendszer kiépítésével szeretné támogatni a közösséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.