Eredményes, ugyanakkor nehéz évet zár a mezőgazdaság

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Az aszály és a koronavírus-járvány ellenére az idén 4,1 százalékkal nőtt a magyar mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke az előző év teljesítményéhez képest – írja a Magyar Nemzet a Központi Statisztikai Hivatal jelentésére hivatkozva.

Igaz, a növénytermesztés volumene 2,9, az állattenyésztésé 1,6 százalékkal mérséklődött, ám a szolgáltatásoké három százalékkal nőtt. A termelési volumen összességében 2,1 százalékkal csökkent, és az árak 6,3 százalékkal emelkedtek.

2020-ban a növénytermesztés terén az előző évhez képest csökkent:

  • a növénytermesztés összes termelési volumene 2,9 százalékkal,
  • a gabonafélék mennyisége összesen 1,1 százalékkal,
  • a repce termésmennyisége 14 százalékkal,
  • a kertészeti termékeké 0,6 százalékkal,
  • a gyümölcsféléké 18 százalékkal (a szőlőé nyolc százalékkal).

Jó számokat hozott az árpa, a kukorica és a napraforgó

A búzatermés hétszázalékos csökkentését csak az árpa (3,6 százalék) és a kukorica (3,2 százalék) termelésének növekedése ellensúlyozta. A tavasz aszályos időjárása a repce fejlődését viselte meg leginkább, de napraforgóból és fehérjenövényekből többet takarítottak be, így az ipari növények mennyisége összességében 3,7 százalékkal zsugorodott. A takarmánynövények és az egyéb növényi termékek mennyisége nem változott.

A tavaszi fagyok okozta jelentős virág- és rügykár miatt a fontosabb gyümölcsfajok mindegyikét érintette a veszteség. A szőlő mennyisége is visszaesett, ennek ellenére a szakemberek kiváló évjárattal számolnak.

Kevesebb jószágot tartottak idén

Az állattenyésztés teljes termelési volumene 1,6 százalékkal mérséklődött, az élő állatok tenyésztése 2,9 százalékkal csökkent, elsősorban a baromfi- és a sertésállomány fogyása miatt. Azonban a szarvasmarha, a juh, a kecske, a ló és az egyéb állatok mennyisége nem változott. Az állati termékek termelése 1,3 százalékkal nőtt, ezen belül a nyers tehéntejé bővült, a többi termék előállítása nem változott.

A mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 4,1 százalékkal nőtt, termelési volumene – az árak 6,3 százalékos emelkedése mellett – 2,1 százalékkal csökkent.

A ráfordítások közül az állatgyógyászat, a műtrágya-felhasználás és a mezőgazdasági szolgáltatások volumenében következett be bővülés, a többi ráfordítás kevésbé emelkedett, egyedül az állati takarmányok felhasználása csökkent. Összességében így az úgynevezett termelőfelhasználás volumene 0,7, ára 0,2 százalékkal növekedett.

A bruttó hozzáadott érték 8,6 százalékkal nőtt idén a magyar mezőgazdaságban. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 5,9 százalékkal csökkent. A termelési tényezők jövedelme 9,5, a vállalkozói jövedelem 14,9 százalékkal növekedett.

A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme tíz százalékkal meghaladta az előző évit.

Előző sztori

Négy embercsempészt vettek őrizetbe

Következő sztori

Kétmillió nyugdíjas kapja meg az oltásregisztrációs levelet