Hírzóna

Elhunyt Farkas László

Elhunyt Farkas László

2020. december 26., szombat
Elhunyt Farkas László

Életének 83. évében meghalt Farkas László, a KDNP Országos Fegyelmi és Etikai Bizottságának elnöke. Farkas László ügyvéd 1990-től volt a Kereszténydemokrata Néppárt szegedi szervezetének tagja, tisztségviselője. Az Antall-kormány idején – államtitkári rangban – köztársasági megbízott, majd több cikluson keresztül a KDNP önkormányzati képviselője volt Szegeden. Haláláig a párt országos fegyelmi és etikai bizottságát vezette.

Egykori harcostársai Csongrád-Csanádból az alábbi nekrológgal emlékeznek a kereszténydemokrata közösség megbecsült tagjára.

Egy küzdőtársunk előrement...

Dr. Farkas László ügyvéd, a Kereszténydemokrata Néppárt alapító tagja 82. születésnapját követően néhány nappal, karácsony hajnalán elhunyt. Személyében Csongrád megye rendszerváltásának jelentős alakját veszítettük, aki köztársasági megbízottként, szegedi önkormányzati képviselőként segítette a térség és városunk fejlődését.

A keresztény-konzervatív értékek melletti következetes kiállásával erősítette a Kereszténydemokrata Néppártot különböző pozíciókban: városi elnökként, országos elnökségi tagként, legutóbb az Országos Fegyelmi és Etikai Bizottság elnökeként.

Dr. Farkas László sokak által ismert, ősi szegedi család tagjaként, tisztelt és szeretett emberként élt. Szegeden született 1938-ban, majd az Esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumba nyert felvételt. Az 56-os forradalom alatt diákként részt vett egyes esztergomi és budapesti megmozdulásokban. Érettségi után a szegedi egyetem Állam- és Jogtudományi Karán  szerzett diplomát. Jogászként ügyvédi szakvizsgát szerzett és ezen a pályán dolgozott. Mindvégig elkötelezett keresztény emberként élt, folyamatos kapcsolatot tartva az itteni ferences rendházzal.

Aktív közéleti munkássága a rendszerváltás idején indult, amikor a Szegeden is szerveződő KDNP egyik alapítójaként fölkérést kapott az Antall-kormány új közigazgatási rendszerébe, a dél-alföldi köztársasági megbízott államtitkári rangú posztjának betöltésére. Ezt a megbízatását, mint minden későbbi közéleti tisztségét, felelősséggel, szorgalmas munkával látta el. Köztársasági megbízotti munkája Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyék közigazgatásának törvényességi felügyeletére terjedt ki, melyet jogi szakszerűséggel látott el az Antall- és Boross-kormányok idején.

Ez idő alatt segített a Szeged–Alsóvárosi Ferences Rendház ingatlanhelyzetének rendezésében és hasonlóan komoly szerepe volt a dél-alföldi egyházi iskolák, oktatási intézmények korábbi törvénytelen elkobzásának megszüntetésében, amely munkát Gyulay Endre Szeged–csanádi megyés püspökkel és munkatársaival közösen végezte. Négyéves köztársasági megbízotti munkáját követően különféle tisztségekben dolgozott, négy cikluson keresztül a Szegedi Közgyűlésben is, annak megbecsült tagjaként.

Számos kitüntetéssel, többek között a Magyar Érdemrend Tiszti Keresztjével ismerték el munkáját. Munkássága mindig erő volt küzdőtársai és mindig példa a fiatalok számára.
Gyászolja felesége, fia és unokája, de halálával jelentős veszteség érte a magyar kereszténydemokráciát, Szegedet és térségét is.

Kedves Laci!
Fájdalommal búcsúzunk Tőled! Emléked, amíg élünk, bennünk él!
Nyugodj békében!

Haág Zalán,a KDNP Szeged városi elnöke
Kalmár Ferenc,a KDNP Országos Elnökségének tagja
Dr. Polner Eörs, a KDNP Csongrád-Csanád megyei elnöke

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.