Chovanecz Kata szerint a nőknek nem kell választaniuk család és a karrier között!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Chovanecz Kata szegedi önkormányzati képviselő szerint hiába támadják a családügyi miniszter elhíresült videóját, nőként pontosan tudja, hogy minden szava igaz. 

Az ellenzéki oldalon komoly felháborodást és médiavisszhangot keltett Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter videója, amiben a családokról és a nők szerepéről beszélt. Ha nem látta volna, akkor ez volt az:

A miniszter szerint az élet nem a férfiak és nők közötti versengésről szól, hanem inkább az együttműködésről.

“Ne higgyük azt, hogy egy nő ne élhetné meg a kiteljesedését sokgyermekes anyaként úgy, hogy ‘csak’ a családjának él.” (…) “Ne higgye el, hogy nekünk, nőknek folyamatosan versenyeznünk kell a férfiakkal. Ne higgye el, hogy életünk minden pillanatában össze kell mérni magunkat egymással, és legalább olyan beosztásban, legalább akkora fizetéssel kell rendelkeznünk, mint a másiknak”.

– ezek a mondatai verték ki leginkább a biztosítékot az ellenzéki sajtóban. Novák Katalin szerint tudatosan kicsavarták és szándékosan félreértelmezték a szavait.

Ugyanezt gondolja Chovanecz Kata szegedi önkormányzati képviselő is, akit a miniszter videójáról kérdeztünk.

Anyaként és nőként is megfogta

Chovanecz Kata egyetért a miniszter asszonnyal, úgy gondolja, hogy nőként ez a videó a nőiességében erősítette meg.

– Nagyon pozitív kisugárzása volt a videóban. Arra biztat, hogy merjem megélni nőként az életemet és nem hallottam benne olyan mondatot, ami a nő és férfi közti alárendeltségről szólna. Anyaként és nőként is azonosulni tudok az elhangzottakkal – magyarázta a fideszes poitikus.

Chovanecz Kata azt mondja, a videóból egyértelműen kiderül, hogy nagyon sok olyan dolog van, amire nőként és anyaként fontos odafigyelni. Ennek csak az egyik és az ellenzék által kiragadott, így önállóan értelmezhetetlen része a férfi és nő közti kapcsolat.

Versenybe kényszerítve

– Nagyon sokan próbálják versengésre kényszeríteni a nőket, még akár párkapcsolaton belül is, ami nem helyes. A videó a nő szerepéről, a családról és a gyermekvállalásról szól, az ezzel járó rengeteg örömről és a vele járó nehézségekről is. Ez a videó bátorítja a nőket arra, hogy éljék meg ezeket az érzéseket. A videónak is az az üzenete, hogy nem kell választani karrier és család között. Ezt én tapasztalatból tudom, meg lehet találni az egyensúlyt a kettő között – állítja a képviselő, aki hangsúlyozta, hogy egy nő és egy férfi másképpen él meg helyzeteket, más hatások érik, de ez nem egy verseny.

A képviselőnő hozzátette, hogy

soha annyi támogatást nem kaptak a családok, a nők és az édesanyák, mint napjainkban. A kormány mindent megad ahhoz, hogy stabilitást érezzenek a családok és ne csak hamis, hanem valódi biztonságban élhessenek. Ez pedig segít abban, hogy a nők ki tudjanak teljesedni és ne kelljen dönteniük például a karrier és a gyermekvállalás között.

A siker a nőknek is kell, de mást jelent, mint a férfiaknak

– Mindenkinek szüksége van a sikerre, de a siker nem pozícióban, vagy pénzben mérhető a nők számára. Nőként nemcsak a karrierben, hanem az anyaságban is megélhetőek a sikerek, az anyaság is rengeteg örömöt ad. Ennek a videónak ez volt az igazi üzenete számomra, és ezt magam is támogatom, mert nap mint nap átélem – zárta gondolatait Chovanecz Kata.

Előző sztori

Meglátogattuk a törpevidrákat a Vadasparkban

Következő sztori

Több mint 300 családon segít a Szent-Györgyi Rotary Club