Közélet

Chovanecz Kata szerint a nőknek nem kell választaniuk család és a karrier között!

Chovanecz Kata szerint a nőknek nem kell választaniuk család és a karrier között!

2020. december 16., szerda
Chovanecz Kata szerint a nőknek nem kell választaniuk család és a karrier között!

Az ellenzéki oldalon komoly felháborodást és médiavisszhangot keltett Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter videója, amiben a családokról és a nők szerepéről beszélt. Ha nem látta volna, akkor ez volt az:

A miniszter szerint az élet nem a férfiak és nők közötti versengésről szól, hanem inkább az együttműködésről.

"Ne higgyük azt, hogy egy nő ne élhetné meg a kiteljesedését sokgyermekes anyaként úgy, hogy 'csak' a családjának él." (...) "Ne higgye el, hogy nekünk, nőknek folyamatosan versenyeznünk kell a férfiakkal. Ne higgye el, hogy életünk minden pillanatában össze kell mérni magunkat egymással, és legalább olyan beosztásban, legalább akkora fizetéssel kell rendelkeznünk, mint a másiknak".

- ezek a mondatai verték ki leginkább a biztosítékot az ellenzéki sajtóban. Novák Katalin szerint tudatosan kicsavarták és szándékosan félreértelmezték a szavait.

Ugyanezt gondolja Chovanecz Kata szegedi önkormányzati képviselő is, akit a miniszter videójáról kérdeztünk.

Anyaként és nőként is megfogta

Chovanecz Kata egyetért a miniszter asszonnyal, úgy gondolja, hogy nőként ez a videó a nőiességében erősítette meg.

- Nagyon pozitív kisugárzása volt a videóban. Arra biztat, hogy merjem megélni nőként az életemet és nem hallottam benne olyan mondatot, ami a nő és férfi közti alárendeltségről szólna. Anyaként és nőként is azonosulni tudok az elhangzottakkal - magyarázta a fideszes poitikus.

Chovanecz Kata azt mondja, a videóból egyértelműen kiderül, hogy nagyon sok olyan dolog van, amire nőként és anyaként fontos odafigyelni. Ennek csak az egyik és az ellenzék által kiragadott, így önállóan értelmezhetetlen része a férfi és nő közti kapcsolat.

Versenybe kényszerítve

- Nagyon sokan próbálják versengésre kényszeríteni a nőket, még akár párkapcsolaton belül is, ami nem helyes. A videó a nő szerepéről, a családról és a gyermekvállalásról szól, az ezzel járó rengeteg örömről és a vele járó nehézségekről is. Ez a videó bátorítja a nőket arra, hogy éljék meg ezeket az érzéseket. A videónak is az az üzenete, hogy nem kell választani karrier és család között. Ezt én tapasztalatból tudom, meg lehet találni az egyensúlyt a kettő között - állítja a képviselő, aki hangsúlyozta, hogy egy nő és egy férfi másképpen él meg helyzeteket, más hatások érik, de ez nem egy verseny.

A képviselőnő hozzátette, hogy

soha annyi támogatást nem kaptak a családok, a nők és az édesanyák, mint napjainkban. A kormány mindent megad ahhoz, hogy stabilitást érezzenek a családok és ne csak hamis, hanem valódi biztonságban élhessenek. Ez pedig segít abban, hogy a nők ki tudjanak teljesedni és ne kelljen dönteniük például a karrier és a gyermekvállalás között.

A siker a nőknek is kell, de mást jelent, mint a férfiaknak

- Mindenkinek szüksége van a sikerre, de a siker nem pozícióban, vagy pénzben mérhető a nők számára. Nőként nemcsak a karrierben, hanem az anyaságban is megélhetőek a sikerek, az anyaság is rengeteg örömöt ad. Ennek a videónak ez volt az igazi üzenete számomra, és ezt magam is támogatom, mert nap mint nap átélem - zárta gondolatait Chovanecz Kata.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.