Vélemény

Belénessy Csaba: Karikó Katalin és a vírusfarkassá változó öldöklők

Belénessy Csaba: Karikó Katalin és a vírusfarkassá változó öldöklők

2020. december 5., szombat
Belénessy Csaba: Karikó Katalin és a vírusfarkassá változó öldöklők

"Karikó Katalin

Amúgy békés konyhanénik és bográcsbácsik ezrei a telihold fényénél vírusfarkassá változnak és öldöklik egymást a Facebookon. Mindeközben valahol a távolban él és csendben dolgozik egy tudós honfitársunk, akire figyel és akitől függ a világ és akire talán olyan büszkék leszünk, mint Szent-Györgyi Albertre egykoron.

Először Dóczi Tamás professzor hívta fel rá és a németországi cég török tulajdonosaira a figyelmemet, most pedig a Telexet idézem: A most 65 éves, szolnoki születésű Karikó Katalin Szegeden diplomázott, a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdett dolgozni, majd 1985-ben elhagyta Magyarországot családjával. Több nyugati egyetemre is próbált jelentkezni, de végül a philadephiai Temple Egyetem kínált neki ösztöndíj nélkül pozíciót, így oda indult férjével és kislányával, akinek a játékmackójába varrták be az illegálisan átváltott dollárt, amit a Ladájukért kaptak.

“Mindent feladtunk, amink csak volt, a jegyünk is csak egy irányba szólt. Senkit sem ismertünk Amerikában; ott aztán bedobtak a mély vízbe, gyorsan meg kellett tanulni úszni, különben mind alámerültünk volna"

– mondta.

Karikó Katalin ma a BioNTech alelnöke, a koronavírus elleni vakcina előállításának kulcsszereplője, a Nobel-díj várományosa.

Magyar ember.

Álljunk meg egy pillanatra és tisztelegjünk előtte.."

Belénessy Csaba, médiaszakember / Facebook


A rovatban megjelenő vélemények nem kizárólag a szerkesztőség tartalmai, és nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját sem. Törekszünk azonban arra, hogy több véleményt, álláspontot bemutassunk egy-egy témában azért, hogy az olvasók minél több nézőpontot megismerhessenek és szabadon eldönthessék, melyikkel értenek egyet inkább!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.