/

Vádat emeltek Szegeden az öt kiló kokaint csempésző külföldi ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal az északmacedón férfival szemben, aki tavaly novemberben Brüsszelből próbált meg Magyarországon át utazva kábítószert csempészni Albániába - közölte a vádhatóság.

A vádirat szerint a vádlott 2019 novemberében vásárolt egy személygépkocsit, majd elhatározta, hogy anyagi haszonszerzés reményében nagyobb mennyiségű kábítószert csempész Nyugat-Európából Albániába. Ennek érdekében egy albán ismerősének a vádlott átadta a gépkocsit, hogy abban rejtekhelyet alakítson ki. A gépkocsi átalakítását követően az azt átalakító férfi közölte a vádlottal, hogy Magyarországon, Ausztrián és Németországon át Brüsszelbe kell mennie, ahol a vasúti pályaudvaron találkoznak és 5 kg kokaint kell ugyanezen az útvonalon visszafele haladva Albániába, Durresbe szállítania. A kábítószer sikeres leszállítása esetében kilogrammonként 500 eurót ígért az albán férfi a vádlottnak.

A megbízásnak megfelelően a vádlott Brüsszelbe utazott, a vasúti pályaudvaron átvett 5 csomag, darabonként 1 kg súlyú kokainport, majd azt a gépkocsi rejtekhelyébe behelyezték. A vádlott ezt követően visszaindult, majd 2019. december 2-án 5 óra körül jelentkezett kilépésre Magyarország területéről Szerbia irányába a röszkei autópálya-határátkelőhelyen. A kiléptetés során elrendelt ellenőrzéskor a vádlott viselkedése, valamint a gépkocsi karosszériájának megbontásra utaló jelei miatt tételes vámvizsgálatot rendeltek el. A vizsgálat során a határrendészek a rejtekhelyet felnyitották, a kokaint lefoglalták.

A vádlott által szállított és kereskedelmi értékesítésre szánt kábítószer tiszta hatóanyag tartalma a jelentős mennyiség alsó határát 83-szorosan, míg a különösen jelentős mennyiség alsóhatárát 8-szorosan haladja meg.

A vádlott által szállított kábítószer piaci árfolyama meghaladja a 100 millió forintot.

A főügyészség a vádlottal szemben jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer kereskedelem bűntette miatt emelt vádat.

A vádemeléskor letartóztatásban levő vádlott bűnösségéről a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Előző sztori

Szerbiában újra virtuális oktatásra állnak át

Következő sztori

377 (!) új fertőzöttet szűrtek ki Csongrád-Csanádban