Egészség

Sándorfalván is bezárattak egy kocsmát, nem viselték a maszkot

Sándorfalván is bezárattak egy kocsmát, nem viselték a maszkot

2020. november 5., csütörtök
Sándorfalván is bezárattak egy kocsmát, nem viselték a maszkot

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján elmondta, maA rendőrök ismét ellenőrizték a vendéglátóhelyeket. Egy budapesti pékség maszkviselés nélkül szolgálta ki vendégeit, amiért háromnapos bezárásra kötelezték a tulajdonost. A Csongrád-Csanád megyében Sándorfalván egy italbolttal szemben jártak el a rendőrök, háromnapos bezárást rendeltek el az italkimérővel szemben, mert a pult mögött álló kiszolgáló személyzet nem viselt maszkot, az egyik vendég pedig, aki nem fogyasztott semmit, az állára húzva viselte a maszkot.

A pultost és a vendéget helyszíni bírsággal sújtották, az italkimérést három napra bezárták és az üzemeltetőt is megbírságolták.

Tegnap országszerte 76 esetben járt el a hatóság, 24 esetben figyelmeztetést alkalmaztak.

Szerdán a védelmi intézkedéssel kapcsolatban 2625 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek. A Magyarországon való átutazással kapcsolatban 21 esetben helyszíni bírságot kellett kiszabni, 6 átutazót feljelentettek.

Gál Kristóf közölte, az elmúlt 24 órában 5102 házi karantént rendeltek el, ebből 724-et határátlépés alkalmával.

Az elmúlt 24 órában 3928 fővel nőtt a beazonosított fertőzött betegek száma, 84 ember elhunyt

– ezt már Müller Cecília országos tiszti főorvos mondta. Életkorukat tekintve 49 és 93 év közötti személyek az elhunytak.

A tiszti főorvos hangsúlyozta, továbbra is jellemző, hogy egy vagy több krónikus megbetegedésben szenvedtek az elhunytak, hat százalékban voltak közöttük olyan személyek, akik nem szenvedtek semmilyen alapbetegségben, esetükben a koronavírus fertőzés volt a halálok.

Müller Cecília szerint ez felhívja a figyelmet arra, hogy a kockázati csoportokon túl előfordul olyan eset, ahol gyorsan súlyos állapotba kerül a vírus miatt az illető és szövődménnyel, vagy halállal végződik a megbetegedés.

Hangsúlyozta: mindenki tartsa be a higiéniás szabályokat, amelyek köre egyre inkább bővül a veszélyhelyzet alakulásával párhuzamosan.

A mai napon, november 5-én 5183 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 378-an vannak lélegeztetőgépen

– mondta Müller Cecília. Nagy felelősség hárul a vendéglátóhelyekre, üzletekre a járvány elleni védekezéskor. Különböző javaslatokat fogalmaznak meg a védekezésre az élet valamennyi területén. Az országos tiszti főorvos ezúttal kérte a fiatalok türelmét a szórakozóhelyek bezárása miatt, továbbá azt kérte a fiatal korosztálytól, érezzék át a helyzet fontosságát, és legyenek türelemmel, hiszen szeretteik felé ennyi áldozatot hozniuk kell.

Müller Cecília közölte, ha valaki bekerül egészségügyi intézménybe, az ápolási ideje több hetet vesz igénybe, ennek megfelelően kell készülnie.

Az egészségügyi csomagnak tartalmaznia kell a fontos iratok mellett a korábbi leleteket, hiszen a terápia megszabásához ezek fontos információkat tartalmaznak. Ha valaki gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt vinne hozzátartozójának, csak az ellátó hozzájárulásával adható be a készítmény, ha erre korábban jóváhagyást kapott. Rendelkezésre kell állnia a legközelebbi hozzátartozó telefonszámának. Ezeken kívül tisztálkodási szereket is vigyünk magunkkal, kifejezetten személyes használatra. A ruházatot illetően eltérő lehet a kórházak házirendje, a ruházatot külön csomagban készítsük el, a kórházzal egyeztetve a vonatkozó szabályokról.

Az országos tiszti főorvos javasolja az egyszer használatos műanyag eszközök használatát a kórházakban és vigyünk magunkkal minden olyan eszközt, amelyen kapcsolatot tudunk tartani hozzátartozóinkkal. Ezek fertőtlenítése felületfertőtlenítéssel lehetséges.

A maszk használata az intézménybe történő belépéskor már kötelező. Mivel a textilmaszk tisztítása nem megoldható, ezért Müller az orvosi maszk használatát ajánlja.

Újságírói kérdésre a tiszti főorvos elmondta, nagyon fontos, hogy a biztonságos, jó minőségű vakcinához a magyarok minél előbb hozzáférjenek. A magyar kormány számos helyen kutatja, hogy a vakcinafejlesztés milyen stádiumban áll, mikor kerülhet piacra. Ha ez valóra válik, akkor a beadatása önkéntes és térítésmentes lesz. Az élvonalban teljesítő egészségügyi dolgozók, krónikus betegek és idősek fogják kiemelten és elsősorban megkapni az oltást, hiszen ők a legveszélyeztetettebb csoportok — tette hozzá Müller Cecília

Az utolsó kérdés arra vonatkozott, hogy az összes vírusfertőzött hány százaléka egészségügyi dolgozó. A tiszti főorvos válaszában elmondta: a járvány kezdete óta lassan 95 ezer fertőzöttről beszélünk,

jelenleg 94 916 az összes regisztrált fertőzött az első hullám óta, ennek a számnak a 3,3 százaléka egészségügyi dolgozó. Ennyien fertőződtek meg a járvány teljes időszaka alatt koronavírussal.

Müller Cecília szerint ez egy rendkívül kedvező aránynak számít, hiszen 5 és 15 százalék között mozog az egészségügyi dolgozók fertőzöttségének európai átlaga. A tiszti főorvos végezetül köszönetet mondott az egészségügyi dolgozók munkájáért.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.