Egészség

Rajtunk is múlik, hogyan tölthetjük az ünnepeket

Rajtunk is múlik, hogyan tölthetjük az ünnepeket

2020. november 30., hétfő
Rajtunk is múlik, hogyan tölthetjük az ünnepeket

Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs hétfői tájékoztatóján elmondta, hogy az elmúlt hétvégén maszkviselési szabályok megszegése miatt 683 polgárral szemben kellett intézkedniük a rendőröknek. Szeptember 21-től eddig 9677 ilyen intézkedés történt, 585 polgár a közterületen nem tett eleget a jogszabálynak.

A tömegközlekedési eszközökön 9 utas, a kereskedelmi egységekben 89 vevő nem tartotta be a maszkviselési szabályokat, velük szemben helyszíni bírság alkalmazásával jártak el a rendőrök.

A vendéglátóhelyeken a maszkviselési kötelezettség mellett a szolgáltatási és nyitvatartási tilalmak betartatását is ellenőrizte a rendőrség, 8 esetben kellett az ideiglenes bezárás mellett dönteni, eddig 85 üzlet zárt be ideiglenesen jogsértések miatt.

A szálláshelyekre és a szabadidős szolgáltatásokra vonatkozó szabályok megszegése miatt 514 esetben kellett eljárni, a kijárási tilalomra és közterületi-gyülekezési szabályokra vonatkozó jogsértés miatt pedig 1293 polgárral szemben intézkedtek a rendőrök. 1258-en ténylegesen megsértették a korlátozó és tilalmi rendelkezéseket, 9 kutyasétáltató a lakóhelyétől távol sétáltatta este a kutyáját, 26 polgár pedig a csoportosulásra vonatkozó szabályokat szegte meg, eddig összesen 8079 személlyel szemben kellett ilyen jogsértés miatt eljárást kezdeményezni.

A tranzitálási szabályokat ellenőrizve a hétvégén 141 alkalommal találtak hiányosságokat a járőrök, így 6631-ra nőtt az eddigi intézkedések száma. Hatósági házi karanténban 58 208 esetben végeztek helyszíni ellenőrzést a rendőrök, 19 826 új esetben kellett elrendelni karantént. Jelenleg 48 796-an vannak házi karanténban, ebből elektronikus ellenőrzést 3782 polgárnál rendeltek el.

A hétvége tapasztalatai szerint célszerű betartani a 65 éven felülieknek kijelölt idősávot. Müller Cecília országos tiszti főorvos arra kérte az időseket, a kijelölt idősávokat vegyék igénybe, csak végső esetben vásároljanak más időpontokban.

Magyarországon ma nem értelmezhető a járványkórház fogalma, valamennyi aktív fekvőbeteg-ellátásra jogosult intézmény ellát koronavírus-fertőzött beteget, 78 ilyen egészségügyi intézményről van szó – közölte Müller Cecília. Hozzátette: a debreceni, a szabolcsi, a borsodi kórház, illetve a SOTE kórházai és a Dél-pesti Centrumkórház végez kiemelt ellátást a járványban. Minden intézményben biztosítottak ugyanazok a tárgyi eszközök és a szakorvosi szakápolói ellátás, elegendő ágy, szakember, eszköz, gyógyszer áll rendelkezésre az optimális kezeléshez.

Az országos tiszti főorvos kiemelte, bár rendkívül leterhelt az egészségügyi személyzet, bírja az ellátórendszer, a megfeszített, emberfeletti munkáért köszönet jár az orvosoknak, ápolóknak, a szociális ellátórendszer dolgozóinak.

Müller Cecília közölte: a beazonosított fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon és a kórházi dolgozók körében antigén gyorsteszttel kiszűrtek is. Ezzel az intézkedéssel jelentősen sikerült csökkenteni a mintavételre várakozás időtartamát, eddig összesen 1 648 022 mintavételezés történt, ebből 10 900 volt a gyorstesztek száma.

Emlékeztetett, hogy az antigénalapú gyorstesztek bevezetése által sokkal kevesebb az olyan beteg, akit csak megfigyelésre visznek be a kórházba, mert még nem igazolt a pozitivitása. Hangsúlyozta, hogy a járvány értékelésénél fontos a tendenciák és az arányok figyelembevétele is, ezért nagy jelentőségű, hogy az előző 24 órában magasabb volt a gyógyultak, mint az újonnan regisztrált fertőzöttek száma.

A szakember tudatta, hogy a gyógyultak esetében csak akkor kell negativitást igazoló tesztet végezni, ha egészségügyi vagy szociális területen dolgozóról van szó. Hozzáfűzte: sajnos még mindig emelkedik a fertőzöttek száma, de ebben egyfajta lassulás tapasztalható. Kiemelte, továbbra is nagyon fontos a bevezetett védelmi szabályok betartása, mert ettől függ, hogy milyen lesz a karácsonyunk.

Müller Cecília azt mondta, most teremtjük meg a közös ünneplés lehetőségét. "Ha betartjuk a szabályokat, bízhatunk abban, hogy az ünnepeket a családunkban, egymáshoz közelebb tudjuk eltölteni" - fogalmazott.

Hozzátette: a kormány december elején dönt az ünnepek idejére érvényes szabályozásokról.

Müller Cecília szólt arról is: noha a járványgörbe - hasonlóan a többi európai országéhoz - még mindig emelkedik, a fertőzöttek számának növekedése lassul. Abban bíznak - mondta -, hogy a járványgörbe rövid idő múlva "eléri a platót", és attól kezdve javuló tendenciáról tudnak majd beszámolni.

Szólt arról is, hogy az idősek a legsérülékenyebbek, ezért vezették be számukra ismét a védett vásárlási idősávot az élelmiszerüzletekben, a drogériákban és a gyógyszertárakban, melynek használatát kifejezetten javasolja a 65 év felettieknek.

– A csoportos, célzott tesztelés első hete lezajlott, holnap adnak tájékoztatást a bölcsődei, óvodai, iskolai és egészségügyi, illetve szociális dolgozók körében végzett vizsgálatok összesített eredményéről – mondta el a tiszti főorvos.

(M1, MTI, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.