Rajtunk is múlik, hogyan tölthetjük az ünnepeket

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A korlátozó szabályok betartására kérte az embereket az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva azt is, hogy "nagy mértékben rajtunk múlik", miként tölthetjük el a karácsonyt.

Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs hétfői tájékoztatóján elmondta, hogy az elmúlt hétvégén maszkviselési szabályok megszegése miatt 683 polgárral szemben kellett intézkedniük a rendőröknek. Szeptember 21-től eddig 9677 ilyen intézkedés történt, 585 polgár a közterületen nem tett eleget a jogszabálynak.

A tömegközlekedési eszközökön 9 utas, a kereskedelmi egységekben 89 vevő nem tartotta be a maszkviselési szabályokat, velük szemben helyszíni bírság alkalmazásával jártak el a rendőrök.

A vendéglátóhelyeken a maszkviselési kötelezettség mellett a szolgáltatási és nyitvatartási tilalmak betartatását is ellenőrizte a rendőrség, 8 esetben kellett az ideiglenes bezárás mellett dönteni, eddig 85 üzlet zárt be ideiglenesen jogsértések miatt.

A szálláshelyekre és a szabadidős szolgáltatásokra vonatkozó szabályok megszegése miatt 514 esetben kellett eljárni, a kijárási tilalomra és közterületi-gyülekezési szabályokra vonatkozó jogsértés miatt pedig 1293 polgárral szemben intézkedtek a rendőrök. 1258-en ténylegesen megsértették a korlátozó és tilalmi rendelkezéseket, 9 kutyasétáltató a lakóhelyétől távol sétáltatta este a kutyáját, 26 polgár pedig a csoportosulásra vonatkozó szabályokat szegte meg, eddig összesen 8079 személlyel szemben kellett ilyen jogsértés miatt eljárást kezdeményezni.

A tranzitálási szabályokat ellenőrizve a hétvégén 141 alkalommal találtak hiányosságokat a járőrök, így 6631-ra nőtt az eddigi intézkedések száma. Hatósági házi karanténban 58 208 esetben végeztek helyszíni ellenőrzést a rendőrök, 19 826 új esetben kellett elrendelni karantént. Jelenleg 48 796-an vannak házi karanténban, ebből elektronikus ellenőrzést 3782 polgárnál rendeltek el.

A hétvége tapasztalatai szerint célszerű betartani a 65 éven felülieknek kijelölt idősávot. Müller Cecília országos tiszti főorvos arra kérte az időseket, a kijelölt idősávokat vegyék igénybe, csak végső esetben vásároljanak más időpontokban.

Magyarországon ma nem értelmezhető a járványkórház fogalma, valamennyi aktív fekvőbeteg-ellátásra jogosult intézmény ellát koronavírus-fertőzött beteget, 78 ilyen egészségügyi intézményről van szó – közölte Müller Cecília. Hozzátette: a debreceni, a szabolcsi, a borsodi kórház, illetve a SOTE kórházai és a Dél-pesti Centrumkórház végez kiemelt ellátást a járványban. Minden intézményben biztosítottak ugyanazok a tárgyi eszközök és a szakorvosi szakápolói ellátás, elegendő ágy, szakember, eszköz, gyógyszer áll rendelkezésre az optimális kezeléshez.

Az országos tiszti főorvos kiemelte, bár rendkívül leterhelt az egészségügyi személyzet, bírja az ellátórendszer, a megfeszített, emberfeletti munkáért köszönet jár az orvosoknak, ápolóknak, a szociális ellátórendszer dolgozóinak.

Müller Cecília közölte: a beazonosított fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon és a kórházi dolgozók körében antigén gyorsteszttel kiszűrtek is. Ezzel az intézkedéssel jelentősen sikerült csökkenteni a mintavételre várakozás időtartamát, eddig összesen 1 648 022 mintavételezés történt, ebből 10 900 volt a gyorstesztek száma.

Emlékeztetett, hogy az antigénalapú gyorstesztek bevezetése által sokkal kevesebb az olyan beteg, akit csak megfigyelésre visznek be a kórházba, mert még nem igazolt a pozitivitása. Hangsúlyozta, hogy a járvány értékelésénél fontos a tendenciák és az arányok figyelembevétele is, ezért nagy jelentőségű, hogy az előző 24 órában magasabb volt a gyógyultak, mint az újonnan regisztrált fertőzöttek száma.

A szakember tudatta, hogy a gyógyultak esetében csak akkor kell negativitást igazoló tesztet végezni, ha egészségügyi vagy szociális területen dolgozóról van szó. Hozzáfűzte: sajnos még mindig emelkedik a fertőzöttek száma, de ebben egyfajta lassulás tapasztalható. Kiemelte, továbbra is nagyon fontos a bevezetett védelmi szabályok betartása, mert ettől függ, hogy milyen lesz a karácsonyunk.

Müller Cecília azt mondta, most teremtjük meg a közös ünneplés lehetőségét. “Ha betartjuk a szabályokat, bízhatunk abban, hogy az ünnepeket a családunkban, egymáshoz közelebb tudjuk eltölteni” – fogalmazott.

Hozzátette: a kormány december elején dönt az ünnepek idejére érvényes szabályozásokról.

Müller Cecília szólt arról is: noha a járványgörbe – hasonlóan a többi európai országéhoz – még mindig emelkedik, a fertőzöttek számának növekedése lassul. Abban bíznak – mondta -, hogy a járványgörbe rövid idő múlva “eléri a platót”, és attól kezdve javuló tendenciáról tudnak majd beszámolni.

Szólt arról is, hogy az idősek a legsérülékenyebbek, ezért vezették be számukra ismét a védett vásárlási idősávot az élelmiszerüzletekben, a drogériákban és a gyógyszertárakban, melynek használatát kifejezetten javasolja a 65 év felettieknek.

– A csoportos, célzott tesztelés első hete lezajlott, holnap adnak tájékoztatást a bölcsődei, óvodai, iskolai és egészségügyi, illetve szociális dolgozók körében végzett vizsgálatok összesített eredményéről – mondta el a tiszti főorvos.

(M1, MTI, MN)

    

Előző sztori

Döntetlen a megyei rangadón

Következő sztori

A karácsonyt is börtönben töltheti Joób Márton