Közélet

Radikális szigorításokat jelentett be a miniszterelnök

Radikális szigorításokat jelentett be a miniszterelnök

2020. november 9., hétfő
Radikális szigorításokat jelentett be a miniszterelnök

A járvány Európában megint felszálló ágban van, a járvány kezdete óta Magyarországon 109 ezren, Európában nyolcmillióan betegedtek meg. Az egészségügyet a kormány felkészítette, az egészségügyi dolgozók is emberek, de számuk véges, a vakcináig pedig több hét van hátra. Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, a kórházak nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel, ezért a megbetegedések számát csökkenteni kell, a maszkviselés már nem elég. Korlátozó intézkedésekre van szükség - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtti Facebook-videójában.

Ha az Országgyűlés kedden megadja a kormánynak a rendkívüli felhatalmazást, és a parlamenti képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedéseket vezetünk be - jelentette be a miniszterelnök.

A bejelentett intézkedések:

- Este 8 és reggel 5 között kijárási tilalom lesz. Felmentés csak a munkába járás és hazajárás, valamint rendkívüli esetben lehetséges.
- Az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges
- Az üzletek, fodrászatok este 19 órakor bezárnak
- A szállodák csak üzleti célú vendégeket fogadhatnak, turistákat nem
- Általános rendezvénytilalom lép életbe, családi összejövetelen, magánrendezvényen legfeljebb 10-en vehetnek részt
- Esküvő csak lakodalom nélkül lehetséges, a szertartáson csak az esemény megtartásához szükséges személyek, továbbá a szülők, tanúk, testvérek vehetnek részt
- Temetésen maximum 50 fő vehet részt
- A sportmérkőzések zárt kapusak lesznek - szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, az amatőr csapatsport tilos
- A szabadidős létesítményeket - fitneszterem, fedett uszoda, múzeumok, színházak, állatkertek - zárva kell tartani
- A felsőoktatás csak online formában működhet, és az összes kollégiumot be kell zárni
- középiskolákban 8. osztály fölött digitális oktatás lép életbe
- bölcsődék, óvodák, általános iskolák tizennégy év alattiaknak nyitva vannak
- kórházi dolgozókat, iskolai tanárokat, óvónőket, bölcsődei dolgozókat célzott tesztelése gyorsteszttel

Ha az országgyűlés kedden megadja a 90 napra a felhatalmazást, akkor kedd éjféltől életbe lépnek az operatív törzs rendelkezései és 30 napra vezetik be azokat, de szükség esetén tovább szigorítanak rajtuk vagy meghosszabbíthatják.

Gazdaságvédelmi intézkedések:
- A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára a szállodáknál a zárás utáni első 30 napban a november 8-ig beérkező foglalásokat, illetve azok 80 százalékát az állam megtéríti. De csak abban az esetben, ha a dolgozókat nem bocsátják el, és megkapják a fizetésüket is.
- Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozóik után erre a 30 napra nem kell járulékot fizetniük, és az állam a munkavállalók fizetésének felét megtéríti. 

Íme Orbán Viktor bejelentése:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.