/

Nemsokára elkészül az SZTE új biobankja

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megérkezett a Szegedi Tudományegyetem új Biobankjának 12 tonna súlyú, világszínvonalú mintatároló berendezése. A több mint 3 milliárd forint értékű, országosan is egyedülálló automatizált rendszer több millió biológiai minta tárolására lesz alkalmas.

A Biobank épületének alapkövét 2020. január 21–én tették le a Spartacus Cancer Foundation és az Európai Biobanki Hálózat vezetője, a Szegedi Tudományegyetem és a fenntartó ITM képviselői, azzal a szándékkal, hogy egy éven belül világszínvonalú, modern, robotizált, igen alacsony, akár mínusz 80 fokon történő tárolásra képes tárolórendszer épüljön meg a Szegedi Tudományegyetemen. A rendszer alkalmas lesz az egyetemen a klinikai vizsgálatok, kutatások és a betegellátás során gyűjtött vérminták, szövetminták és más biológiai minták megőrzésére, gyors azonosítására és akár gyógyszermolekulák, vakcinák tárolására is.

A szegedi egyetem rendkívüli elkötelezettségét mutatja, hogy a járványügyi helyzet ellenére megvalósult a beruházás, hiszen az eszközpark telepítéséhez több ország szakembereinek folyamatos, összehangolt munkájára volt szükség. Az egyes országok eltérő járványhelyzete miatt a biobanki tárolóeszköz speciális szállítása, előzetes műszaki bevizsgálása igen nagy kihívás elé állította a nemzetközi mérnökcsapatot.

A szállítást több hónapos nemzetközi kooperációban végzett műszaki és logisztikai szervezés előzte meg. November 10-én sikeresen megérkezett a közel 12 tonnányi berendezés. Markó-Varga György, a Lundt University professzora koordinálta és koordinálja a telepítést, aki Svédországból utazott Szegedre, hogy képviselje a Spartacus Cancer Foundationt és mint biobankvezető megossza tapasztalatait a berendezéssel kapcsolatban.

Az egyetem biobanki fejlesztése várhatóan december végén, január elején fejeződik be, ekkor kezdődik meg az üzembe helyezés és kalibrálás, lehűtés mintegy egy hónapos folyamata.

Az SZTE-n folyó immár több éves fejlesztés és munka eredményét bizonyítja, hogy az idei minőségirányítási auditon az intézmény biobanki fejlesztése, stratégiai tervezése, a magas szintű szakmai sztenderdek beemelése „kiemelten példaértékű” minősítést kapott.

(Forrás: SZTE)

Előző sztori

Új napi rekord, 464 (!) további fertőzöttet szűrtek ki Csongrád-Csanádban

Következő sztori

Stanley-kupa-győztes szakember tartott továbbképzést a szegedi hokiedzőknek

Legutóbbi hasonló cikkek