/

Mindenki potenciális fertőzött, aki szembejön az utcán

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 nap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Többféle vakcina érkezik majd Magyarországra - minden védőoltásnak más a hatásmechanizmusa. Nagyon jó hír, hogy az oltások több mint 90 százalékban hatékonyak - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa az Origónak adott interjújában.

A szakember azt is hangsúlyozta, hogy védőfelszerelés, lélegeztetőgép és fertőtlenítő elegendő mennyiségben áll rendelkezésre, viszont mivel az orvosok, ápolók közül is néhányan megbetegednek, a még egészséges orvosokra több munka hárul. A járvány elleni intézkedések betartása rendkívül fontos, csak így lehet megfékezni a vírus terjedését. Az orvosok is nagyon vigyáznak magukra, éppen ezért semmilyen társadalmi életet nem élnek – ez pedig mentálisan megterhelő.

„A magam részéről azt tudom mondani, hogy ha a televíziók újra sugároznának vetélkedőket, valamelyest ki tudnék kapcsolódni, ugyanis vetélkedőfüggő vagyok” – mondta Szlávik János.

Akár négyféle koronavírus elleni vakcina is érkezhet Magyarországra – legalább kettőről már kiderült, hogy több mint 90 százalékos hatékonyságú. Mit jelent ez a szakember számára?
– Jó hír, hogy az elsődleges eredmények szerint 90 százaléknál magasabb az oltóanyagok hatékonysága. Ez persze minden vakcinánál még csak előzetes eredmény. Több ezer embert beoltottak, majd ezt követően az első száz megbetegedést vizsgálták. Kiderült, hogy 95 fertőzött ember nem kapott vakcinát, öt pedig az oltott csoportból kerül ki. De azt is megállapították, hogy az oltottak között súlyos megbetegedés nem alakult ki. Ez remek hír, de hogy ténylegesen mekkora az oltások hatékonysága, majd később derül ki, miután sokkal több embert beoltottak. A mostani eredményekből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni.

Az utolsó – úgynevezett fázis 3 – vizsgálatokban oltanak majd be több tízezer embert, és évekig követik majd a pácienseket. Most erre nincs idő. Bár az is tény, hogy a kutatók úgy gondolták, ha már ötven százaléknál nagyobb lesz a hatékonyság, akkor az nagyon jó eredménynek számít. A következő hónapokban folyamatosan jönnek majd az eredmények, mert hét-nyolc olyan oltóanyag létezik már, ahol előrehaladott stádiumban vannak a vizsgálatok. A készletek egyelőre korlátozottak lesznek, amelyekből Magyarország is kap majd. Ha három-négyféle oltóanyag érkezik, az azért jó, mert több embert be lehet oltani. A tömeges oltás még várat magára, hiszen a vakcinák előállítása több időt vesz igénybe, és természetesen minden ország először a saját állampolgárait szeretné beoltani.

Szlávik doktor szakemberként nagyon örül, hogy ilyen jók az eredmények. Szerint azt már tudni lehet, hogy nagyobb mellékhatásai nincsenek, mert már az első vizsgálatok – az úgynevezett fázis 1 vizsgálatok – az év közepén lezajlottak, és éppen ez a vizsgálat hivatott arra, hogy megnézzék, vannak-e az oltásnak rövid távú mellékhatásai. Némi azonnali reakció felléphet, például fájdalom az oltás helyén, izomláz, hőemelkedés, de súlyosabb mellékhatásokról nem számoltak be.

– Azt még nem tudjuk megmondani, hogy hányszor kell majd oltani az embereket, meddig tart a védőoltás hatása, ahogy azt sem lehet tudni, hogy mennyire lesz hatékony az időseknél, krónikus betegeknél, várandós nőknél. Ezek a vizsgálatok most zajlanak.

Az interjú teljes terjedelmében ITT olvasható.

Előző sztori

Továbbra is elérhető az influenza elleni ingyenes oltóanyag

Következő sztori

Új intézkedéseket vezettek be a Szegedi Tudományegyetemen

Legutóbbi hasonló cikkek