Megint változnak a vásárlási szokások

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A kereskedelem villámgyorsan felkészült a mától érvényes új, idősávos vásárlási rendre, amely a 65 év alattiaktól igényel nagyobb alkalmazkodást a mindennapokban, miközben az idősebbeket sem menti fel az alól, hogy továbbra is megfontolják az üzletek látogatását. Az intézkedés időben igazodik a november végétől felpörgő karácsonyi bevásárlások tempósabb szakaszához, a szigorításokhoz szokott bolti dolgozók szerint ugyanakkor lehetnek érdekes helyzetek, például a maszkos vásárló korának ellenőrzésekor - írja összeállításában a Magyar Nemzet.

A lap cikke szerint mivel a kereskedő nem igazoltathat, a maszk levétele pedig szigorúan tilos az üzletekben, újabb ellenőrzési praktikákra lehet szükségük a boltosoknak, akik mától a 65 év felettiek védelmére elrendelt idősávos korlátozással működtetik a 19 óráig nyitva tartó üzleteket.

Nem igazoltathat a boltos

– Tavaszhoz képest három helyett két órán át ad kizárólagosságot a 65 év felettieknek a mától érvényes, idősávos vásárlási rend, akik ezen kívül, a teljes nyitvatartás alatt is felkereshetik az alaptermékeket kínáló boltokat, ahol a rendelkezést alkalmazni kell – mondta a Magyar Nemzetnek az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György közölte: az áruházak mára élesítették az új rendszert, ami villámgyors felkészülést igényelt. Mint mondta, az idősáv bevezetése nemcsak azt jelenti, hogy újra kellett feliratozni az üzleteket, és átszabni a vevők tájékoztatását, hanem a napi munkaszervezésben, árurendelésben is igazodni kellett a hétköznaponként 9–11, hétvégén 8–10 óra között változó fogyasztói igényekhez.

– A maszkviselés mellett ekkor azt is nézni kell, hogy a megengedett korosztály lépett-e be a boltba. A kereskedelmi szereplők hozzászoktak a szigorúbb előírások szerinti ellenőrzési kötelezettséghez: korábban csak a maszkviselés, később a 19 órás záróra betartása is belépett ebbe a körbe. A maszkban érkező vevőnél ugyanakkor lehetnek olyan esetek, amikor nehezebb lesz ellenőrizni a korát, mivel a boltosnak nincsen joga az igazoltatáshoz, gyanú esetén legfeljebb kérdezhet, illetve udvariasan kérhet arra, hogy a vevő igazolja magát, nehezebb esetben jelzi, hogy a rendőrség segítségét kérheti az azonosításhoz – mondta Vámos György.

Kiemelte: minden járványvédelmi intézkedés csak akkor lehet sikeres, ha a vásárlók továbbra is együttműködnek, ami a tapasztalatok szerint a maszkviselés és a korai záróra kapcsán többségében jellemző.

Megmenekülnek az iparcikkesek

– Most a fiatalabbak részéről kell a támogatás. Kérjük a vásárlókat, segítsenek abban, hogy az idősáv ne hatósági kérdés legyen, hanem a józan belátáson és az együttműködésen múljon. Abban is bízunk, hogy a 65 év feletti vevők nagyobb része kihasználja a kijelölt időszakot, mivel a délutánok zsúfoltabbak, ezért eleve biztonságosabb, kényelmesebb a délelőtti időszak az üzletekben – jegyezte meg a főtitkár, aki szerint a kormányfő a döntést éppen időben, egy hónappal karácsony előtt hozta meg.

– November utolsó hetében már érezhető az ajándékvásárlások beindulása, a várható élénkebb forgalomban így nagyobb védelemhez jutnak az idősebb fogyasztók – összegezte.

– A tavaszi háromórás idősávnál kedvezőbb a kétórás szűkítés, amit már akkor is javasoltunk a döntéshozóknak, ráadásul egyezik az idősek igényeivel – ezt már a hazai láncokat képviselő Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára mondta.

Neubauer Katalin kifejtette: megkönnyebbülésre ad okot az érintett, főként kkv-kból álló vállalkozói körnek, hogy az iparcikket kínáló üzleteket nem korlátozza az idősáv, vagyis az ajándékboltok, a ruha-, cipő-, bútor- és játéküzletek, könyv- vagy műszakicikk-kereskedők továbbra is zavartalanul vehetnek részt az ünnepi kereslet kiszolgálásában.

– Bízunk abban, hogy az új idősávval karácsonyig már elegendők lesznek a védelmi intézkedések a kereskedelemben – fogalmazott Neubauer Katalin.

További részletek ITT olvashatók.

Előző sztori

Újabb családbarát munkahellyel bővült Szeged

Következő sztori

168 új fertőzöttet azonosítottak Csongrád-Csanádban

Legutóbbi hasonló cikkek