Gazdaság

Megint változnak a vásárlási szokások

Megint változnak a vásárlási szokások

2020. november 24., kedd
Megint változnak a vásárlási szokások

A lap cikke szerint mivel a kereskedő nem igazoltathat, a maszk levétele pedig szigorúan tilos az üzletekben, újabb ellenőrzési praktikákra lehet szükségük a boltosoknak, akik mától a 65 év felettiek védelmére elrendeltidősávos korlátozással működtetik a 19 óráig nyitva tartó üzleteket.

Nem igazoltathat a boltos

– Tavaszhoz képest három helyett két órán át ad kizárólagosságot a 65 év felettieknek a mától érvényes, idősávos vásárlási rend, akik ezen kívül, a teljes nyitvatartás alatt is felkereshetik az alaptermékeket kínáló boltokat, ahol a rendelkezést alkalmazni kell – mondta a Magyar Nemzetnek az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György közölte: az áruházak mára élesítették az új rendszert, ami villámgyors felkészülést igényelt. Mint mondta, az idősáv bevezetése nemcsak azt jelenti, hogy újra kellett feliratozni az üzleteket, és átszabni a vevők tájékoztatását, hanem a napi munkaszervezésben, árurendelésben is igazodni kellett a hétköznaponként 9–11, hétvégén 8–10 óra között változó fogyasztói igényekhez.

– A maszkviselés mellett ekkor azt is nézni kell, hogy a megengedett korosztály lépett-e be a boltba. A kereskedelmi szereplők hozzászoktak a szigorúbb előírások szerinti ellenőrzési kötelezettséghez: korábban csak a maszkviselés, később a 19 órás záróra betartása is belépett ebbe a körbe. A maszkban érkező vevőnél ugyanakkor lehetnek olyan esetek, amikor nehezebb lesz ellenőrizni a korát, mivel a boltosnak nincsen joga az igazoltatáshoz, gyanú esetén legfeljebb kérdezhet, illetve udvariasan kérhet arra, hogy a vevő igazolja magát, nehezebb esetben jelzi, hogy a rendőrség segítségét kérheti az azonosításhoz – mondta Vámos György.

Kiemelte: minden járványvédelmi intézkedés csak akkor lehet sikeres, ha a vásárlók továbbra is együttműködnek, ami a tapasztalatok szerint a maszkviselés és a korai záróra kapcsán többségében jellemző.

Megmenekülnek az iparcikkesek

– Most a fiatalabbak részéről kell a támogatás. Kérjük a vásárlókat, segítsenek abban, hogy az idősáv ne hatósági kérdés legyen, hanem a józan belátáson és az együttműködésen múljon. Abban is bízunk, hogy a 65 év feletti vevők nagyobb része kihasználja a kijelölt időszakot, mivel a délutánok zsúfoltabbak, ezért eleve biztonságosabb, kényelmesebb a délelőtti időszak az üzletekben – jegyezte meg a főtitkár, aki szerint a kormányfő a döntést éppen időben, egy hónappal karácsony előtt hozta meg.

– November utolsó hetében már érezhető az ajándékvásárlások beindulása, a várható élénkebb forgalomban így nagyobb védelemhez jutnak az idősebb fogyasztók – összegezte.

– A tavaszi háromórás idősávnál kedvezőbb a kétórás szűkítés, amit már akkor is javasoltunk a döntéshozóknak, ráadásul egyezik az idősek igényeivel – ezt már a hazai láncokat képviselő Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára mondta.

Neubauer Katalin kifejtette: megkönnyebbülésre ad okot az érintett, főként kkv-kból álló vállalkozói körnek, hogy az iparcikket kínáló üzleteket nem korlátozza az idősáv, vagyis az ajándékboltok, a ruha-, cipő-, bútor- és játéküzletek, könyv- vagy műszakicikk-kereskedők továbbra is zavartalanul vehetnek részt az ünnepi kereslet kiszolgálásában.

– Bízunk abban, hogy az új idősávval karácsonyig már elegendők lesznek a védelmi intézkedések a kereskedelemben – fogalmazott Neubauer Katalin.

További részletek ITT olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.