Közélet

Jelentős béremelést kapnak 2021-ben a háziorvosok

Jelentős béremelést kapnak 2021-ben a háziorvosok

2020. november 26., csütörtök
Jelentős béremelést kapnak 2021-ben a háziorvosok

Megjelent a háziorvosok béremeléséről szóló határozat a Magyar Közlönyben. Ennek értelmében 

  • a kormány felkéri az emberi erőforrások miniszterét, hogy a háziorvosok praxisközösségekbe, a házi gyermekorvosok csoportpraxisokba történő szerveződése érdekében teremtse meg a praxisközösségek, csoportpraxisok jogi kereteit. Ennek felelőse Kásler Miklós Emmi-miniszter, a határidő 2021. december 31.
  • A kormány felkéri az emberi erőforrások miniszterét, hogy a háziorvosi és házi gyermekorvosi, illetve az alapellátást nyújtó fogorvosi körzetek kialakításához adott szempontrendszerét aktualizálja és elektronikus formában tegye közzé a kormányzati honlapon. Ennek határideje 2021. január 1.
  • A kormány 71,558 milliárd forinttal emeli meg a 2021-es költségvetés kiadási oldalán a "Háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás jogcím előirányzatot" a béremelés fedezése érdekében. Ennek határideje: 2021. január 1-jét követően azonnal. Ez az emelés a korábbi összeghez képest 50 százalékos bővítést jelent. 
  • Egyúttal pedig a pénzügyminiszternek a 2022-es és 2023-as költségvetés tervezése során gondoskodnia kell a szükséges fedezet betervezéséről. 

Mint ismert, még október 8-án elfogadta a parlament az orvosok béremeléséről szóló törvényt. Kásler Miklós korszakos jelentőségűnek nevezte a fizetések emelését. 

Az elfogadott javaslat értelmében egy kezdő rezidens orvos jelenlegi 255 ezer forintos fizetése 687 ezerre emelkedik, egy 40 év szakmai tapasztalattal rendelkező szakorvos 525 ezer forintos fizetése pedig 2 millió 380 ezer forintra nő.

Az Orbán-kormány döntése történelmi jelentőségű és példátlan: emlékezhetünk a Gyurcsány-kormány nemhogy emelte volna az orvosok fizetését, hanem elvett belőle.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.