Világtükör

Ismét földrengés volt Horvátországban

Ismét földrengés volt Horvátországban

2020. november 1., vasárnap
Ismét földrengés volt Horvátországban

A földrengés epicentruma a közép-dalmáciai Posedarjeban volt, Zárától (Zadar) 26 kilométerre, mintegy két kilométeres mélységben. A rengést egész Dalmáciában és Bosznia-Hercegovinában is érzékelte a lakosság, károkról nem érkezett bejelentés.

Szeptember 20-án ugyanebben a térségben már volt egy földmozgás, amelynek magnitúdója 4,2-es volt a Richter-skálán.

A horvát fővárost és környékét március 22-én rázta meg földrengés. A fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott és több ember megsérült.

A földmozgás Zágrábban és környékén 25 ezer épületben okozott kárt. A városmagban megrongálódott a főváros jelképének számító katedrális, a horvát parlament és a kormány épülete, valamint több templom és a kulturális örökséghez tartozó építmény. Több kórházból is evakuálni kellett az embereket.

Zágrábban a márciusi földrengés óra folyamatosak az utórengések. A szakemberek mintegy kétezer utólökést jegyeztek fel, amelyek negyede volt érezhető. Hatezer épület a mai napig nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.