Egyetem

Így látogathatjuk meg koronavírusos rokonunkat a szegedi COVID-részlegen

Így látogathatjuk meg koronavírusos rokonunkat a szegedi COVID-részlegen

2020. november 27., péntek
Így látogathatjuk meg koronavírusos rokonunkat a szegedi COVID-részlegen

Az egyetem közlése szerint a következő, jogszabályban is leírt esetekben biztosítják a COVID-részlegen tartózkodó betegek látogatását:

1. A súlyos állapotú, végstádiumú betegek esetén, az általa megjelölt személy (vagy a legközelebbi hozzátartozók) részére.

2. Kiskorú beteg esetén szülője, törvényes képviselője, vagy az általa megjelölt személy részére.

3. A szülő nő vonatkozásában az általa megjelölt nagykorú személy, a vajúdás, a szülés alatt.

4. Méltányosságból akkor, ha a látogatási korlátozás ellenére nélkülözhetetlen, hogy a fertőzéssel érintett személy látogatót fogadjon (például hivatalos ügyek intézése, iratok aláírása, stb.)

A hozzátartozók egészségének érdekében kérik, hogy kizárólag csak a fenti esetekben kezdeményezzenek látogatást!

A látogatás rendje:

A hozzátartozó csak a beteget ellátó osztállyal történt előzetes telefonos megbeszélés alapján látogathatja meg a beteget. A telefonos megbeszélés során időpontot egyeztetnek a látogatóval a látogatás időpontjára vonatkozóan.

A JEK COVID-osztályain (JEK egykori II-es Kórházi, Kálvária sugárúti és a JEK Korányi fasori épületeiben) csak hétköznap 8:00–16:00 óra, hétvégén 10:00–16:00 óra között van lehetőség előre megbeszélt időpontban látogatni, ettől eltérni csak különös méltányosságból lehet.

A JEK Intenzív Terápiás Osztályán van lehetőség ettől eltérő időpontokban is látogatásra a kritikus állapotú betegek miatt.

Egyszerre egy látogató lehet a betegnél. A látogató a látogatás kezdeményezésével tudomásul veszi, hogy az ebből eredő egészségügyi kockázatot vállalja.

Az időpontot, a látogató személy nevét és a látogatott beteg elhelyezkedését az osztály köteles a klinikai látogatókísérőkkel is egyeztetni a +36 30 0132441-es telefonszámon annak érdekében, hogy legyen az adott időpontban elérhető kísérő.

A klinikai látogatókísérők erre kiképzett önkéntes segítők.

A látogatás időpontjában megjelenő látogatót a portán a klinikai látogató kísérők fogadják, beazonosítják, regisztrálják, elvégzik a pretriázst, és csak ezt követően kezdhető meg a hozzátartozó felkészítése a látogatásra.

A fertőzött területeken védőruha folyamatos és a szakmai szabályokat betartó viselése kötelező! A szabályokat be nem tartó látogatókat a JEK területéről eltávolítják, illetve a további látogatástól eltiltják.A védőeszközöket a Klinikai Központ biztosítja. A helyes védőruha viselését, fel- és levételét a klinikai látogatókísérők felügyelik.

A megfelelő védőruhába való beöltözést követően a kísérők elkísérik a hozzátartozót a megfelelő osztályra, ahol az ottani személyzet fogja a tényleges látogatást segíteni az osztályos szabályok szerint.

A kísérők kizárólag a hozzátartozók védőruha fel- és levételére, a védőeszközök helyes használatának megtanítására, valamint a JEK területén a hozzátartozók kísérésére vannak szolgálatban, a látogatók osztályos felügyeletére, felvilágosítására és egyéb feladatokra nem vonhatók be!

A látogatás időtartalmát az adott osztály személyzete szabja meg.

A látogatás végeztével a hozzátartozók a klinikai látogatókísérő személy segítségével hagyhatják el az osztályt, majd a JEK-et a zsiliprendszeren keresztül történt szabályos védőruha eltávolítást és kézfertőtlenítést követően.

(Forrás: SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.