Közélet

Hazánk nem tervez új korlátozásokat az ünnepekig

Hazánk nem tervez új korlátozásokat az ünnepekig

2020. november 25., szerda
Hazánk nem tervez új korlátozásokat az ünnepekig

A közlemény szerint az egyórás egyeztetésen, amelyet az osztrák Nemzeti Tanács elnöke kezdeményezett, a két házelnök részletesen tájékoztatta egymást az ausztriai és magyarországi járványügyi helyzetről, a jelenlegi korlátozó intézkedésekről, a járvány következményeinek gazdasági kezeléséről, az idei és a jövő évi magyar és osztrák költségvetés helyzetéről, az oltóanyaggal kapcsolatos várakozásokról, valamint a járványkezelés következő időszakban tervezett lépéseiről.

Wolfgang Sobotka elmondta, hogy Ausztriában a jelenlegi szigorítások enyhítésével számolnak, amire a karácsonyi ünnepekig lépésről lépésre kerül sor, Kövér László pedig arról tájékoztatta kollégáját, hogy Magyarországon a jelenlegi vírushelyzet ismeretében nincs tervbe véve további szigorítás az ünnepekig, inkább a már meghozott korlátozó intézkedések pontos betartását célozzák a magyar kormányzat intézkedései.

A beszélgetés második részében a felek a politikai iszlám európai keresztény civilizációra gyakorolt hatásáról, valamint a menekültügyi és migrációs kérdésekről beszéltek.

A parlamenti elnökök megvitatták az Európai Unió következő többéves pénzügyi keretével és a helyreállítási alappal összefüggő magyar vétó hátterét.

Kövér László hangsúlyozta: az Európai Tanács júliusi ülése kijelölte a tárgyalások keretét, amelyet sem az Európai Bizottság, sem az Európai Parlament nem írhat felül, mert az állam- és kormányfők határozták meg a kompromisszumot, és az európai szuverén államok vezetőinek megegyezésén semmilyen uniós intézmény nem léphet túl.

A házelnökök végül röviden szóltak a nyugat-balkáni bővítés kérdéséről is, amelyben azonos, támogató álláspontot fogalmaztak meg.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.