Ha fertőzött pedagógust találnak, akkor azonnal rendkívüli szünetet rendelnek el

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján közölte, a középiskolák 9-12 évfolyamain van digitális tanrend, ez 430 intézményt érint.

Több mint 300 óvodában kellett intézkedéseket foganatosítani. Ha fertőzött kollégát találnak, akkor azonnal a rendkívüli szünetet rendelnek el. Nem napi rendszerességgel, hanem a keddet követő napokban teszik közzé az ezzel kapcsolatos esetek összesített eredményét. A cél az, hogy pontos kép legyen az átfertőzöttségről. Az államtitkár köszönetet mondott a pedagógusoknak, a tanároknak, az iskolákban dolgozóknak és a járvány elleni védekezésben részt vevő szereplőknek.

– Az előző napon 3334 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 177 952 főre nőtt a járvány kezdete óta hazánkban regisztrált pozitív esetek száma. Elhunyt 91 többségében idős, krónikus beteg, de volt egy fiatal is köztük,

így 3891-re emelkedett a járványhoz köthető áldozatok száma, 43 339-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 130 722 fő, 7461 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 627-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette az adatokat az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy a mai nappal elkezdődött az óvodai, bölcsődei dolgozók, illetve a tanárok tesztelése is. Ismertette, hogy a tesztet végző teamek két egyetemistából és egy adminisztrátorból állnak.

– Az antigén alapú tesztelés egy mintavétellel kezdődik, a mintavételi eszköz az orron át a garatig halad, tehát ez nem egy kellemes vizsgálat, de muszáj megfelelően levenni a mintát, hogy érvényes eredményt kaphassunk – jelentette ki.

Hozzátette, amennyiben pozitív a teszt, akkor az érintett az otthonába távozik, és telefonon értesítenie kell a háziorvosát, majd tíz nap karantén következik. Közölte: a tesztelés által arra is választ kapunk, hogy mennyi a tünetmentes, de fertőző személy. Ezek arányát – a külföldi eredményekhez hasonlóan – 1-1,5 százalékra teszik.

A tiszti főorvos jelezte, hogy

világszerte több koronavírus elleni vakcina fejlesztése is a végső fázisban van, néhány már december végén, jövő év elején beadható lesz.

Hozzáfűzte, hogy továbbra is elérhető a háziorvosoknál az influenza elleni vakcina is, bár sok hír szól arról, hogy elfogyott a védőoltás. – Pénteken a fővárosban újabb oltóanyagokat szállítottak ki, mert itt a legnagyobb az érdeklődés, de további 13 megye is kap még utánpótlást – mondta el Müller Cecília.

Felhívta a figyelmet, hogy a 6-35 hónapos gyermekeknek szánt négykomponensű oltóanyagnak eddig csak a 20 százaléka fogyott el, ezért ha már valamennyi azt igénylő gyermeket beoltottak, akkor az idősebbek kaphatják meg a megmaradó mennyiséget.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy a PCR-mintavételezés gördülékenyebbé tétele érdekében az NNK hat szűrőbusza is csatlakozik ehhez a feladathoz. Ezzel jelentősen lecsökken a mintavételhez jutás ideje. Kérte, hogy a buszokhoz is csak azok menjenek, akik időpontot kaptak a mentőszolgálattól.

Kiss Róbert alezredes közölte, a mai naptól a kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.

A kormány felkéri az önkormányzatokat, hogy megnyissa a társasházak, bérházak parkolóit mindenki számára.

A maszkviselési szabályok nem megfelelő betartása miatt 1022 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök. Az elmúlt hétvégén 6 esetben zárattak be vendéglátó helyeket, így összesen eddig 71 ilyen egység került lakat alá.

Hatósági eljárás indult például egy tatai étterem ellen, amelyet 30 napra zártak be. A BRFK 5 budapesti vendéglátóhelyen, 21 személy ellen intézkedett, de még mindig vannak olyan egységek, amelyek szándékosan nem tartják be a szabályokat. Kiss Róbert ezért felhívta a figyelmet a szabályok fokozott betartására.

Az elmúlt héten 1274 személy ellen indult rendőri intézkedés a kijárási tilalom megszegése miatt, a rendőrség eddig összesen 5660 esetben intézkedett ez ügyben. 161 személy ellen indult korridori intézkedés, és 42071 hatósági házi karantén rendeltek el összesen.

Újságírói kérdésre az országos tiszti főorvos azt közölte, hogy a koronavírus terjedését se a meleg, se a hűvös időjárás nem befolyásolja, így a téli hideg sem lesz hatással a fertőzőképességére. – A koronavírusban elhunytakat nem kötelező hamvasztani, erre nincs szükség. A temetés módja az elhunyt végrendelkezése szerint történhet – hangsúlyozta Müller Cecília.

Kiss Róbert alezredes szintén kérdésre válaszolva megerősítette, hogy mentesülhet a kijárási tilalom alól az, aki igazoltan orvosi vizsgálaton vett részt az esti órákban. A tiszti főorvos tudatta, hogy a legutóbb meghozott korlátozó intézkedések a bevezetésük után két héttel mutatnak eredményeket.

Hozzátette,

a kormány szerdán fogja értékelni az eddigi intézkedések hatékonyságát.

A szakember úgy véli, hogy a legfontosabb mutató a kórházban ápolt betegek számának alakulása.

(M1, MN)

Előző sztori

Újra bevezették az idősek vásárlási idősávját

Következő sztori

Megtáncoltatták a Móra-park szökőkútját

Legutóbbi hasonló cikkek