Ezt a kilenc hibát követjük el a vírus elleni védekezés során

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A koronavírus elleni védekezésben az emberek negyede nem olyan elővigyázatos, mint ahogyan állítja. Ezért tévedés abból kiindulni, hogy ismerőseink ugyan olyan körültekintően járnak el, mint mi magunk – írja egy amerikai pénzügyi hírportál, a Business Insider, amely összegyűjtötte azt a kilenc tipikus hibát, amelyeket leggyakrabban követünk el a védekezés során. A listát az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány is közzétette – számolt be a hirado.hu.

A közgazdaságtanon belül a viselkedésgazdaságtan egyre fontosabb szerepet tölt be. Korábban évszázadokig azzal érveltünk, hogy minden egyén racionális döntéseket hoz, érzelmei által nem befolyásolt és alapvetően mindig optimálisan dönt. Aztán egyre inkább felismertük a tényt, hogy ez nincs mindig így – kezdte a beszélgetést az M1 műsorában Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója.

– A döntéselméletben azt szoktuk kiemelni, hogy minden döntésünk érzelmi alapon születik, és ezeket próbáljuk tényekkel magyarázni. Befolyásolnak bennünket a meggyőződéseink, a hiedelmeink és gyakran az egyén felül kíván kerekedni a tudományos tényeken és a saját hiedelmei vezérlik, ezért fordul elő sokszor, hogy tényszerű kérdéseket is sokszor más megvilágításba helyezünk – tette hozzá a vezető kutató.

A hibák között ott van, hogy például ami nem tiltott, azt az emberek úgy veszik, hogy kockázattal sem jár. Illetve, hogy nem egészként tekintünk a megelőző intézkedésekre.

A járványkezelésben az egyéni felelősség rendkívül fontos, így az egyén viselkedésének tanulmányozása is rendkívül fontos. Ha minden egyes gazdasági szereplő közgazdasági szempontból racionális lenne, akkor maximálisan követné a járványügyi előírásokat – emelte ki a vezető kutató.

Dél-Koreában az egyéneket mihamarabb szerették volna ráterelni arra, hogy hozzanak racionális döntéseket. Ők felismerték azt a tényt, hogy a határok lezárásával ugyan komoly járványügyi eredmények érhetőek el, de összességében egyéni szinten kell fundamentális megoldásokat hozni.

Magyarországon azt láthatjuk, hogy emelkednek a napi esetszámok. Az országos tiszti főorvos szerint akkor járunk el helyesen, ha magunkra és a közvetlen családtagjainkon kívül mindenkire úgy tekintünk, mint potenciális fertőzöttre.

Pásztor Szabolcs véleménye szerint legyünk racionálisak, kövessük azokat a szabályokat, amelyeket számunkra előírnak. Minden korábbi járvány megváltoztatta a közgazdasági gondolkodást és a közgazdaságtant is. Valószínűleg a koronavírus-járványnak is lesz ilyen hatása, de ezt egyelőre még nem tudjuk – mondta Pásztor Szabolcs.

A kilenc felsorolt védekezési hiba a koronavírussal kapcsolatban ide kattintva olvasható el.

Előző sztori

Fogyatkozik az Omega, meghalt Mihály Tamás basszusgitáros

Következő sztori

Remek második félidővel nyert a MOL-Pick Szeged

Legutóbbi hasonló cikkek