Egészség

Zavaros, hipószerű készítményt árult vírusölőként egy csongrádi férfi

Zavaros, hipószerű készítményt árult vírusölőként egy csongrádi férfi

2020. november 23., hétfő
Zavaros, hipószerű készítményt árult vírusölőként egy csongrádi férfi

A vádirat szerint a vádlott 2017 augusztusában Romániában alapított egy céget, többek között gyógyszerkészítmények gyártására. Ezt követően a cég nevében 2017 decemberében egy magyar nyelvű webáruházat hozott létre, kapcsolattartóként magát megjelölve.

A weboldalon egy nátrium-kloritot, sósavat és citromsavat tartalmazó oldatot hirdetett, amely állítása szerint

„a maláriát 48 óra alatt kiirtja a szervezetből”, az influenzát, a baktériumokat és a vírusokat is végérvényesen eltávolítja, de alkalmas különböző fertőzések, betegségek megelőzésére és kezelésére is.

A vádlott a weboldalon, a közösségi média más felületein videókban is népszerűsítette a terméket, ahol személyesen ismertette az oldat hatásait, felhasználási módjait. A vádlott egyébként az általa beszerzett alapanyagokból maga csomagolta a terméket csongrádi lakásán és azt online fizetéssel tudták a vevők kifizetni. A férfi a weblap 2019. júliusi törléséig mintegy 1,2 millió forint értékben értékesített az oldatból.

A vádlott által forgalmazott termék a hatályos szabályozás szerint gyógyszernek minősül, amelynek forgalmazására engedéllyel nem rendelkezett.

Az ügyben a feljelentést - a WHO felhívását és egy magánszemély Nemzeti Népegészségügyi Központhoz érkezett bejelentését követően - az országos tiszti főorvos tette.

A WHO felhívása szerint a szert 2010 után másodszor forgalmazzák és több országban káros hatások léptek fel, ezért a termék forgalomba hozatala közegészségügyi veszélyt hordoz. Ugyancsak bejelentéssel élt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is, kiemelve, hogy valójában

egy háztartási hipóhoz hasonló hatású készítményről van szó.

A járási ügyészség a férfivel szemben a felhasználók számára széles körben hozzáférhetővé válással elkövetett gyógyszerhamisítás bűntette miatt emelt vádat.

A vádlott bűnösségéről a Csongrádi Járásbíróság fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.