Egy teljesen új park épült a belvárosban!

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Többségében uniós forrásból újult meg a Stefánia. Most összeszedtük, hogy pontosan mi is történt.

Hétfőn, a műszaki átadás-átvétel befejezésével Botka László polgármester átvette a kivitelezőtől a teljesen megújult Stefániát, a Móra-parkot és a Roosevelt teret. Nem csaptak nagy felhajtást, amit indokolt a koronavírus, de a sajtó is csak onnan értesülhetett a felújítás végről, hogy eltűntek a munkaterületet takaró kerítések.

A Zöld város kialakítása a szegedi Belvárosban című, 1,5 milliárd forintos projekt többségében uniós forrásból valósulhatott meg, az eredetileg ígért időponthoz képest néhány hónapot csúszott az átadás – ez az önkormányzati beruházásokat nézve elenyésző.

Az önkormányzat tájékoztatója alapján sorba vettük, mi fért bele a másfél milliárd forintba.

Stefánia

A park arculata teljesen megújult, új ösvényeket építettek, szabadtéri fitneszeszközöket telepítettek, hintapadokon pihenhetünk és lecserélték a kandelábereket. A játszótér régi tölcsérforgóját felújították, és az a helyén maradt, ahogy megújult a Lidice-emlékmű is.

A közlekedés infrastruktúrája is megváltozott, kiemelt szegélyt építettek a park mellett, megújult a trolimegálló és a Vaszy Viktor térnél a zebra védőszigete. A múzeum mögött a dolgozóknak parkolót alakítottak ki.

Itt nézheti meg a Stefánián készült képgalériánkat.

Móra-park

A Móra Ferenc Múzeum felújítása korábban befejeződött, és azt át is adták. Ehhez kapcsolódva megújult a főbejárat előtti rámpa is. Felújították a park szobrait és az eddigi takarásból jól látható helyre kerültek – Móra Ferenc és Tömörkény István szobra a múzeum lépcsője mellett, Mikszáth Kálmán és Reizner János szobra a szökőkút melletti sétány mellett áll a jövőben.

Teljesen megújult a szökőkút, és a szegediek szavazatának megfelelően a korábbi medencés kialakítás helyett egy vízi játék épült. 110 fúvókával és a lámpákkal fény- és vízjátékot tudnak zenével összehangolni. Az átadás után a hűvösebb idő ellenére is működtetik a játékot – november 30-ig reggel 8-tól este fél 8-g -, hogy meg tudják nézni a szegediek A jelenleg beprogramozott zenék délután 1 órától óránként csendülnek fel.

Ha kattint, akkor láthatja a felújított szökőkutat működés közben képekben és videóban is.

Roosevelt tér

Itt a játszótér teljes felújítása a legszembetűnőbb változás. Ennek egyik fontos eleme, hogy integrált eszközöket telepítettek, amit ép és fogyatékkal élő gyerekek egyaránt használhatnak, amelyeket színes gumifelületekkel tettek biztonságossá.

A kővel megtöltött acélrácsos szerkezetek, az úgynevezett gabionok ülőhelyként és térelválasztóként is szolgálnak. Új környezetet kapott Juhász Gyula szobra, a Belvárosi híd alatt térburkolat is megújult. A tervezett vendéglátóhely kialakítására pályázatot írtak ki.

A Roosevelt téren készült képeket itt nézheti meg.

Megújult a park növényzete is

– a kiszáradt vagy nem egészséges fákat újakkal pótolták
– automata öntözőrendszert telepítettek
– megújult a Stefánia, a Móra-park és a Roosevelt tér gyepe
– a Móra-parkban 4 díszfát és 12 tiszafát, valamint 3500 virágot ültettek
– a Stefánián 8 új fát, 4200 cserjét és 1200 virágot telepítettek
– a Roosevelt 370 évelő növényt is ültettek

Előző sztori

Lefűrészelték a frissen ültetett facsemetéket a Nyitra utcában

Következő sztori

Rogán Antal szerint a nemzeti konzultációk határozzák meg a kormány politikáját

Legutóbbi hasonló cikkek