Egészség

Csökken a fertőzés növekedésének üteme

Csökken a fertőzés növekedésének üteme

2020. november 25., szerda
Csökken a fertőzés növekedésének üteme

Összesen 185 687 fertőzöttet regisztráltak a járvány kezdete óta, és jelenleg 7718 főt ápolnak kórházban. Müller Cecília jelezte: a kórházban kezeltek száma kicsit mérséklődően, de még mindig emelkedő tendenciát mutat. Lélegeztetésre a mai napon 656 fő szorul.

Az országos tiszti főorvos felidézte: zajlik az egészségügyi, szociális dolgozók, a pedagógusok és bölcsődék dolgozók tesztelése, ám a szűrések eredményeiről a későbbiekben fognak tájékoztatást adni.

Változik a járványgörbe – emelte ki Müller Cecília, hozzátéve: a 47. héten hét százalékkal kevesebb pozitív személyt regisztráltak. Ez 2177 főt jelent. A pozitív személyek 54 százaléka nő, 46 százalék férfi.

A legérintettebb korosztály jelenleg a 40–49 éves korosztály, míg a 65 éven felüliek a fertőzöttek 16 százalékát teszik ki, a 15 éven alatti korosztály pedig 4,1 százalékkal képviselteti magát a fertőzöttek populációjában.

A gyermekek körében az 1–2 éves korcsoportban a legalacsonyabb a megbetegedési arány, összesen 141 főnél regisztráltak eddig pozitivitást ebben a korosztályban.

Az alsó tagozatosoknál 365, a felsősök körében 968 igazolt fertőzött jut százezer gyermekre, középiskolásoknál pedig 2130 – sorolta az adatokat Müller Cecília.

– Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a járványt megfékezzük, a terjedést lassítsuk – hangsúlyozta, emlékeztetve: keddtől érvénybe lépett az idősek vásárlási sávja.

A maszk nem viselése miatt kellett intézkednie több ízben a rendőrségnek az elmúlt napon. Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta: tegnap 296 esetben kellett intézkedni, így a kormányrendelet hatályba lépése óta már összesen 8095 esetben történt intézkedés. A tömegközlekedési eszközökön az elmúlt napon kilenc esetben kellett a rendőrségnek fellépnie, a kereskedelemben 36 esetben.

A kijárási tilalom megszegése miatt 295 intézkedés történt, a határkorridorokon pedig 51 esetben intézkedtek a hatóságok. A házi karantén betartását 703 esetben ellenőrizte a rendőrség, és 7307 esetben rendeltek el új karantént – tájékoztatott.

A területi érintettségről tegnap minden megyére adtak tájékoztatást – mondta a tiszti főorvos. A 47. héten 91 százaléka érintett a településeknek, de a maradék kilenc százalékban is jelen van már fertőzött személy. A regisztrált új fertőzöttek 18,5 százaléka budapesti.

A megbetegedések számának emelkedését abszolút számokban vizsgálva azt látjuk, hogy Zala megyében nőtt leginkább az előző héthez képest. A megbetegedési arány Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabb, de Budapesten és Vas megyében is magas.

Müller Cecília kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy egyelőre még nem kezdődött el az influenzaszezon. Eddig egyetlen egy darab B típusú influenzavírust tudtak kimutatni és három úgynevezett rhinovírust.

Kiss Róbert megköszönte a polgárőrség áldozatos munkáját, amivel hozzájárulnak a járványügyi védekezéshez. Mint mondta, a polgárőrök a kormányhivatalok felkérésére részt vesznek például a tesztelésben résztvevők szállításában vagy az idős honfitársaink segítésében.

Müller Cecília az iskolákban végzett koronavírus-tesztelés kapcsán kifejtette: ha egy pedagógusnál pozitivitást igazol a teszt, akkor őt el kell különíteni, vagyis azonnal haza kell mennie és értesítenie a háziorvosát. Ezt követően a háziorvos értesíti az egészségügyi hatóságot, ezután történik meg a kontaktkutatás.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.