Célegyenesben az atlétikai centrum építése, jól halad a sportaréna

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

November végén átadhatják a felújított SZVSE-pályát.

A terveknek megfelelő ütemben zajlik a Modern Városok Program keretében 35 milliárd forintból megvalósuló új szegedi sportaréna építése. A három részből álló épületegység közül a kézilabda-akadémiának otthont adó épület és a kisebb csarnok szerkezetállítási munkálatai a végéhez közelednek, de a nagyobb, 8365 néző befogadására alkalmas nagy aréna munkálatai is jól haladnak.

Mérföldkő lesz a sportaréna

– Nem kis erőfeszítés a kivitelező részéről, hogy a jelenlegi járványhelyzetben tartani tudja az építkezés ütemét. Több szakipari egység dolgozik közösen, ennek a logisztikája egyébként sem könnyű, de ebben a pandémiás helyzetben még nehezebb. Ennek ellenére most úgy tűnik, hogy minden adódó problémát sikerül orvosolni és a terveknek megfelelően tudnak haladni – válaszolta lapunk kérdésére Bartók Csaba, a Modern Városok Program szegedi biztosa. 

Az új aréna mérföldkő lesz a szegedi sportéletben. Az elmúlt három évtizedben szinte egyáltalán nem épült fedett sportlétesítmény, az Újszegedi Sportcsarnokot is lassan 20 éve újították fel. Az utóbbi években a kormányzati döntéseknek köszönhetően a kiemelt sportágak taotámogatásából az iskolai tornacsarnokokat sikerült ugyan felújítani, de ez kevés egy ekkora nagyvárosban. – Óriási előrelépés lesz a tömegsport, az utánpótlássport és a versenysport esetében is az új sportaréna. De ez még mindig kevés, ennél komolyabb teremkapacitásra lenne szükség, mert az igény sokkal nagyobb a városban a mozgásra, sportolásra. A most épülő termeknek a duplájára, akár triplájára is lenne kereslet és nem lenne gond a kihasználtsággal, de sajnos továbbra sem hallani, hogy ilyen jellegű fejlesztéseket tervezne az önkormányzat – mutatott rá Bartók Csaba.

Átadás előtt az atlétikai centrum

A Kossuth Lajos sugárúti SZVSE-pályán szintén kormányzati támogatással, a Modern Városok Program keretén belül zajlik az atlétikai centrum kialakítása. – Az atlétika talán még mostohább körülmények között dolgozhatott Szegeden az elmúlt években. A Tisza-parti stadionban méltatlan körülmények között dolgoztak az atléták, most pedig egy hiánypótló beruházás végére érünk, néhány napon belül, november végén átadják az új létesítményt. Ezt az SZVSE szakosztályai mellett a sportkedvelők is használhatják – mondta a Modern Városok Program szegedi biztosa.

Az atlétikai centrum a kiépített világításnak köszönhetően sötétedés után is használható lesz, egy nyolcsávos, nemzetközi normáknak megfelelő futókör mellett minden szakág megfelelő szintű edzés- és versenyzési lehetőséget kap az átadás után. – Az igény a sportolók részéről is megvan, elég ha csak azt mondom, hogy a világbajnok súlylökő, Márton Anita is megfelelő körülmények között edzhet majd, de ha a tömegsportot nézzük, akkor a ligetben és a Vértónál átadott futópálya kihasználtságát látva sokaknak jelent majd megoldást a napi sportolásra az új létesítmény – fejtette ki Bartók Csaba.

Az egészséges életmódba fektet a kormány a létesítményekkel

– Az egészséges életmódhoz, az egészség megtartásához az élethosszig tartó sportolásnak óriási szerepe van. A kormányt rendszeresen támadja az ellenzék a sportberuházások miatt. Sajnos úgy tűnik, hogy nem jut el hozzájuk az az üzenet, amely szerint ezekkel a beruházásokkal a jövőbe, a fiatalok egészséges nevelésébe fektetünk be. A kulturált edzéslehetőségekre, a szabadidő egészséges eltöltésére és nem csak a versenysportra költünk és ezek a beruházások elengedhetetlen feltételei ennek. Az egészségmegőrzés a normális testi és szellemi nevelés része, mindez és ez egy hosszú távú folyamat, ami nem egy-két évre szól és minden korosztálynak előnnyel jár – foglalta össze Bartók Csaba.

Előző sztori

Három embercsempész került dutyiba Szegeden

Következő sztori

Lebilincselő az őszi színkavalkád Szegeden