Közélet

Baljós nap: a bakók ideje

Baljós nap: a bakók ideje

2020. november 13., péntek
Baljós nap: a bakók ideje

Péntek van. Ez a szerencsétlen nap önmagában is rossz hírű: Krisztus keresztre feszítésének napja, s mi több, a hiedelem szerint a paradicsomi ősbűn, ráadásul még és a vízözön is pénteken történt… De a tizenhármas számmal párosítva különösképp veszedelmes! Ideje hát a 13-assal végképp leszámolni. Ahogy az utolsó vacsorán is fölösleges volt a tizenharmadik vacsoravendég, az áruló Júdás, úgy a 13-asra sincs semmi szükség, likvidáljuk hát a számsorból! Ahogy Amerikában ezt már sok helyen megtették: a felhőkarcolók legtöbbjében a tizenharmadik emeletet egyszerűen kihagyják, a 12. után a 14. következik. A rögbicsapatok rendszerint száműzik a 13-as mezt. És számos kórházban nincs 13-as kórterem. Látnivaló tehát: semmi helye a tökéletesség szimbóluma, a 12-es mellett.

Egyes szubkultúrák emberei a külön-külön is baljós péntek meg a 13-as szám együttállását egyenesen katasztrófaként élik meg. Egy ősi legenda szerint a francia „vaskirály”, IV. (Szép) Fülöp felelős e babona elterjedéséért. Ő ugyanis 1307 októberében egy pénteki napon, épp 13- án fogatta el s börtönöztette be a templomos lovagrend több mint ezer tagját. A gátlástalan uralkodó, hogy a háborúihoz szükséges pénzt előteremtse, előszeretettel konfiskálta az egyház vagyonát, a templomosok birtokainak és kincstárának megszerzése is ezt szolgálta. Hét évig tartott a templomosok pere, s amikor a rend vezetőit máglyára küldték, a nagymester átkot szórt az őket elveszejtőkre, köztük a pápára meg a királyra; és a megátkozottak még abban az évben meghaltak.

Biztos, ami biztos, aki nem is hisz az önbeteljesítő jóslatokban, az is legyen óvatos e rossz sugallatú pénteken, amely hajdan a hóhérok napja volt. Ma különösképp kerüljük a fekete macskákat, az éjszakai futárok óvakodjanak a most néptelen utcákat elözönlő félelmetes jószágoktól! Ma egyébként tilos új dologba fogni, mi se tegyük. Főként pedig: a mai napon semmiképp se böködjük tűvel ellenségünk fényképét! Ha így teszünk, könnyen úgy járhatunk, mint Jókai „hőse”, a török aga, aki Ujlaki Lőrincz festményét lándzsával átdöfte – ezért Ujlaki szelleme büntetésképp egyszerűen megfojtotta. Mondanom se kell: ez is pénteken történt…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.