Az iskolák nem gócpontok

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára az operatív törzs hétfői tájékoztatóján ismertette: 501 kizárólag középiskolai feladatot ellátó köznevelési intézmény tantermen kívüli digitális munkarendben működik múlt szerda óta. 31 iskolában van a mai napon rendkívüli szünet, ez az 1-8. évfolyamon tanító iskolák 1,2 százaléka.

210 helyszínen van tantermen kívüli digitális munkarend, ami az 1-8. évfolyamon tanító iskolák mintegy 8 százaléka. A digitális átállás 15 esetben érinti a teljes intézményt is. 222 óvodában kellett rendkívüli szünetet elrendelni a mai napra, ez az óvodák 7, 5 százaléka.

Az államtitkár arról is szólt, hogy 53 olyan eset van, ahol 10 fő fölé emelkedett a fertőzött diákok száma, ebből 47 esetben gimnáziumokról van szó. A pedagógusok körében az esetek 63 százalékában egyetlen kolléga fertőződött meg. Jelenleg kilenc olyan esetről lehet tudni, ahol több mint 10 pedagógus fertőződött meg.

Maruzsa Zoltán tudatta, hogy a mai napon kiküldik az iskolákba Kásler Miklósnak, az Emmi miniszterének határozatát arról, hogy a krónikus beteg tanárok digitális módszerrel is oktathatnak, ha ehhez a technikai feltételek biztosítottak és megoldható a tanulók felügyelete is.

Elmondta, az iskolaigazgatók az EESZT-n keresztül napi információkat kapnak a fertőzöttségi adatokról, és hasonló rendszer épül a Kréta-rendszerben is. Ugyanitt online órák megtartására alkalmas rendszert is kidolgoznak. Hozzátette, valamennyi intézkedés a védelmet szolgálja.

– Európa küzd a járvánnyal, naponta emelkedik a fertőzöttek és az elhunytak száma. Hazánkban egy nap alatt 6495 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, ezzel 147 961 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így 3190-re emelkedett a járványhoz köthető áldozatok száma, 34 010-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 110 256 fő, 7236 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 582-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette az előző 24 óra járványügyi adatait az országos tiszti főorvos, aki szerint a szabályok betartásával csökkenthető az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége.

Úgy fogalmazott: azzal “tudunk segíteni az egészségügyi dolgozóknak”, ha “betartjuk a szabályokat és próbáljuk csökkenteni a fertőződések lehetőségét, így a súlyosan zajló megbetegedésék számát is”.

A cél a járványgörbe ellaposítása, és ezáltal az ellátórendszer terhelésének mérséklése – mondta Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos közölte: hétfőtől 93 kórházban kezdik meg munkájukat a katonák, akik logisztikai és más, egészségügyi képzettséget nem igénylő feladatokban segítik az intézményeket.

Kiss Róbert rendőr alezredes tudatta, hogy hétvégén a rendőrség 901 személlyel szemben intézkedett a maszkviselési szabályok megsértése miatt. A vendéglátóüzletek nyitvatartási szabályainak megszegése miatt 14 helyiséget zárattak be, ebből 11-et a fővárosban.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese úgy véli, a vendéglátóhelyeken fegyelmezetten betartják a korlátozásokat, azonban a kereskedelmi üzletekben már kevésbé tartják be a kötelező maszkviselés szabályait. Kiss Róbert több olyan példát is felsorolt, amelyek szankciója 7 napos üzletbezárás lett.

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette: a hétvégén a kijárási tilalom ellenőrzése során a gyalogosforgalom gyér volt. Az ellenőrzés elsősorban a járművekre terjedt ki. 1500 személlyel szemben intézkedtek a hétvégén, 34 személy volt, aki kutyasétáltatás közben a meghatározott 500 méteres körzetére vonatkozó szabályt megszegte, 87 személlyel szemben pedig a közterületi csoportosulás, gyülekezés miatt intézkedett a hatóság.

A hatósági házi karanténokkal kapcsolatban elmondta: az elmúlt hétvégén 47 680 helyszíni ellenőrzést végeztek a rendőrök, az elmúlt 24 órában pedig elrendelt hatósági házi karanténok száma 3200, így a mai napon elrendelt és érvényben lévő karanténok száma 35 090.

Kiss Róbert újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a rendelkezésre álló adatok alapján november negyedikétől a kijárási korlátozás ellenőrzése, illetve november tizedikén 24 órától a kijárási tilalomra vonatkozó szabályok ellenőrzése során mindössze 3080 személlyel szemben történt intézkedés: 327 személy kapott figyelmeztetést, 1644 személy részére szabtak ki helyszíni bírságot, 1099 személlyel szemben pedig szabálysértési feljelentést tettek.

(M1, MN, MTI)

Előző sztori

Fiatal lány szenvedett szén-monoxid-mérgezést Apátfalván

Következő sztori

Nekiment az önkormányzati „újságnak” a szegedi DK!