Egészség

Az iskolák nem gócpontok

Az iskolák nem gócpontok

2020. november 16., hétfő
Az iskolák nem gócpontok

210 helyszínen van tantermen kívüli digitális munkarend, ami az 1-8. évfolyamon tanító iskolák mintegy 8 százaléka. A digitális átállás 15 esetben érinti a teljes intézményt is. 222 óvodában kellett rendkívüli szünetet elrendelni a mai napra, ez az óvodák 7, 5 százaléka.

Az államtitkár arról is szólt, hogy 53 olyan eset van, ahol 10 fő fölé emelkedett a fertőzött diákok száma, ebből 47 esetben gimnáziumokról van szó. A pedagógusok körében az esetek 63 százalékában egyetlen kolléga fertőződött meg. Jelenleg kilenc olyan esetről lehet tudni, ahol több mint 10 pedagógus fertőződött meg.

Maruzsa Zoltán tudatta, hogy a mai napon kiküldik az iskolákba Kásler Miklósnak, az Emmi miniszterének határozatát arról, hogy a krónikus beteg tanárok digitális módszerrel is oktathatnak, ha ehhez a technikai feltételek biztosítottak és megoldható a tanulók felügyelete is.

Elmondta, az iskolaigazgatók az EESZT-n keresztül napi információkat kapnak a fertőzöttségi adatokról, és hasonló rendszer épül a Kréta-rendszerben is. Ugyanitt online órák megtartására alkalmas rendszert is kidolgoznak. Hozzátette, valamennyi intézkedés a védelmet szolgálja.

– Európa küzd a járvánnyal, naponta emelkedik a fertőzöttek és az elhunytak száma. Hazánkban egy nap alatt 6495 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, ezzel 147 961 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így 3190-re emelkedett a járványhoz köthető áldozatok száma, 34 010-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 110 256 fő, 7236 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 582-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette az előző 24 óra járványügyi adatait az országos tiszti főorvos, aki szerint a szabályok betartásával csökkenthető az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége.

Úgy fogalmazott: azzal "tudunk segíteni az egészségügyi dolgozóknak", ha "betartjuk a szabályokat és próbáljuk csökkenteni a fertőződések lehetőségét, így a súlyosan zajló megbetegedésék számát is".

A cél a járványgörbe ellaposítása, és ezáltal az ellátórendszer terhelésének mérséklése - mondta Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos közölte: hétfőtől 93 kórházban kezdik meg munkájukat a katonák, akik logisztikai és más, egészségügyi képzettséget nem igénylő feladatokban segítik az intézményeket.

Kiss Róbert rendőr alezredes tudatta, hogy hétvégén a rendőrség 901 személlyel szemben intézkedett a maszkviselési szabályok megsértése miatt. A vendéglátóüzletek nyitvatartási szabályainak megszegése miatt 14 helyiséget zárattak be, ebből 11-et a fővárosban.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese úgy véli, a vendéglátóhelyeken fegyelmezetten betartják a korlátozásokat, azonban a kereskedelmi üzletekben már kevésbé tartják be a kötelező maszkviselés szabályait. Kiss Róbert több olyan példát is felsorolt, amelyek szankciója 7 napos üzletbezárás lett.

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette: a hétvégén a kijárási tilalom ellenőrzése során a gyalogosforgalom gyér volt. Az ellenőrzés elsősorban a járművekre terjedt ki. 1500 személlyel szemben intézkedtek a hétvégén, 34 személy volt, aki kutyasétáltatás közben a meghatározott 500 méteres körzetére vonatkozó szabályt megszegte, 87 személlyel szemben pedig a közterületi csoportosulás, gyülekezés miatt intézkedett a hatóság.

A hatósági házi karanténokkal kapcsolatban elmondta: az elmúlt hétvégén 47 680 helyszíni ellenőrzést végeztek a rendőrök, az elmúlt 24 órában pedig elrendelt hatósági házi karanténok száma 3200, így a mai napon elrendelt és érvényben lévő karanténok száma 35 090.

Kiss Róbert újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a rendelkezésre álló adatok alapján november negyedikétől a kijárási korlátozás ellenőrzése, illetve november tizedikén 24 órától a kijárási tilalomra vonatkozó szabályok ellenőrzése során mindössze 3080 személlyel szemben történt intézkedés: 327 személy kapott figyelmeztetést, 1644 személy részére szabtak ki helyszíni bírságot, 1099 személlyel szemben pedig szabálysértési feljelentést tettek.

(M1, MN, MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.