Közélet

Az Indamedia megvette az Index részvényeit!

Az Indamedia megvette az Index részvényeit!

2020. november 23., hétfő
Az Indamedia megvette az Index részvényeit!

Az Indamedia Network Zrt. a Kreatívnak eljuttatott exkluzív közleményben bejelentette: visszavásárolják a Magyar Fejlődésért Alapítványtól (MFA) az Index.hu Zrt. részvényeit, így a jövőben az újság az Indamedia-csoport tagjaként folytatja működését.

„Az Indexet működtető Magyar Fejlődésért Alapítvánnyal történt egyeztetést követően az Indamedia csoport igazgatósága döntött az újság visszavásárlásáról, mivel kizárólag az így megvalósuló csoportszintű integráció esetén látja biztosítottnak az Index jelenlegi pénzügyi helyzetének konszolidációját, valamint az újság zavartalan további működését” – olvasható a közleményben.

A laptól közös megegyezéssel távozik Szombathy Pál vezérigazgató-főszerkesztő, valamint Sztankóczy András vezető szerkesztő. A lap új, november 23-án azonnali hatállyal kinevezett vezérigazgatójaStarcz Ákos, a Brand & Content és a Dialogue Creatives tulajdonosa lesz, az utóbbi digitális ügynökség múlt héten olvadt be az Indamedia-csoportba. Starcz Ákos az akvizícióval párhuzamosan az Indamedia igazgatósági tagja is lett.

A Kreatív kérdésére Starcz Ákos elmondta:

„Az Indamedia az idei évben folyamatosan finanszírozta az Indexet. A nagyobb gond az, hogy nem látszik az üzleti tervben, hogyan lehetne működőképesebb az Index. Az is fontos, hogy így tiszta cégjogi struktúra jön létre, az Indamedia maximálisan felelős lesz a leányvállalat működéséért – a korábbi együttműködésben ez kevésbé volt egyértelmű”. 

Bodolai László, az MFA elnöke nem kívánt élni az Indamedia felajánlásával, hogy maradjon az Index.hu Zrt. igazgatósági tagja, ő a továbbiakban médiajogászként segíti az Indamedia csoportot.

Nehéz helyzetben

„Az Index azt követően került nehezebb pénzügyi és szervezeti helyzetbe, hogy a működési költségeinek észszerűsítése az év során folyamatos téma volt a cég igazgatóságában, majd több sikertelen konszolidációs kísérlet után nyáron távozott a korábbi főszerkesztő, és az akkori szerkesztőség jelentős része” – fogalmaz a közlemény, utalva a június közepétől augusztus végéig tartó turbulens időszakra.

Ez nagyon röviden, és több lényeges pillanatot is mellőzve úgy nézett ki – írja a Kreatív –, hogy az Index-szerkesztőség részben a Vaszily Miklós kormányközeli médiaüzletember képébenmanifesztálódott kormányoldali nyomásra(Vaszily tavasszal lett tulajdonos az Indamediában, ami akkoriban az Index-részvények felét tulajdonolta a Nanga Parbat Zrt.-n keresztül), részben a Dull Szabolcs akkori főszerkesztő által megszellőztetett gazdasági racionalizálási kísérletekre hivatkozva előszörátállítottaa szerkesztőség függetlenségét jelképező barométert, majd üzleti titok szivárogtatása miatt Bodolai LászlómenesztetteDull Szabolcsot, akit a szerkesztőség követelése ellenére sem volt hajlandó visszahelyezni pozíciójába. Emiatt végülmajdnem a teljes szerkesztőségfelmondott az Indexnél, a nyári hónapok pedig, immáron Szombathy Pálvezetésével, a szerkesztőség újraépítéséről szólt, amely szeptember 1-jén el is indult.

A nyári-kora őszi olvasottságcsökkenést a lap hamar megállította, és azóta folyamatosan a három legtöbb olvasót vonzó hírportál között található, a 24.hu és az Origo társaságában. Azonban a pozitív olvasottsági folyamatok ellenére „a digitális reklámpiacon tapasztalható általános drasztikus visszaesés jelentősen érzékelteti hatását a mindennapi működés során. A fenntartható, eredményes gazdálkodás feltételeit az elmúlt hónapokban nem sikerült kialakítani, az újság folyamatos finanszírozásra szorul. A stabil pénzügyi háttér megteremtésének  feltételeit az Indamedia most meghozott döntése biztosítja” – áll az Indamedia közleményében. 

Ziegler Gábor a Kreatív kérdésére ehhez annyit tett hozzá, hogy eleve betervezték, hogy egy ilyen, egyszeri átalakulás többletköltséggel jár, tudták, hogy ebben segíteniük kell, és nem is ez volt a probléma.

„Semmit nem akartunk keresztülverni az alapítványon, azt vártuk, hogy szedjék össze azokat a pontokat, amitől gazdaságilag működni fog a vállalat. Ezzel nem boldogultunk. A visszavásárlást akár már nyáron is megléphettük volna, mostanáig tudtunk várni”.

Az Index-részvények felvásárlásának folyamatáról bővebben nem kívánt nyilatkozni.

Nem lesz egyelőre új főszerkesztő

Szombathy Pál távozásával nemcsak a vezérigazgatóját, hanem a főszerkesztőjét is elveszítette az Index, erre a posztra egyelőre nem neveznek ki senkit, átmenetileg a főszerkesztő-helyetteseket kérik fel a közös vezetésre, egyfajta szerkesztőbizottsági formában való működésre.

Starcz Ákos leszögezte: nem a főszerkesztő személyével volt problémájuk, ez tisztán egy üzleti történet. Elmondta azt is, hogy nem lesz szerkesztőségi integráció az Indamedia-csoport többi lapja és az Index között, továbbra is önálló csapatok írják az újságokat. 

Címlapfotó: Bődey János/Index

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.