/

Alig kellett büntetni rossz maszkhasználat miatt a szegedi járatokon

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bliccelni most sem éri meg, nem lett kevesebb a jegyellenőrzés.

A tömegközlekedésben dolgozó jegyellenőrök tapasztalatai szerint a szegediek nagy többsége betartja a maszkhasználati szabályokat utazás közben – tájékoztatta lapunkat a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. (SZKHT) vezetője.

Alig akadt pódíjazás

Makrai László szerint a szeptemberben bevezetett szigorításokat követően néhány estben kellett csak kizárni néhány utast az utazásból. A szabályok szigorodását követően három esetben volt szükség pótdíjazási eljárásra, ebből

egy esetben kellett a rendőrség segítségét kérniük.

Tapasztalatuk szerint ritka, hogy valaki nem megfelelően hordja a maszkot, de ilyenkor általában elegendő felhívni a figyelmet a megfelelő használatra és az érintett eleget szokott tenni a kérésnek.

Nem dolgoznak kevesebbet az ellenőrök

A kormányrendeletben meghatározott szigorítások miatt változtak az utazási szokások és – ahogyan megírtuk – ehhez igazodva pandémiás menetrend is életbe lépett. Az esti órákban jelentősen lecsökkent az utasszám, így ennek megfelelően az ellenőrök munkarendje is megváltozott.

– Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az esti órákban vagy a reggeli időszakban nincs ellenőrzés,

csak az ellenőrzések gyakorisága egyes időszakokban csökkent, míg más időszakokban megnövekedett mennyiségű ellenőrzésre lehet számítani – tájékoztatott Makrai László.

A cégvezető megjegyezte, hogy azok az utasok, akik a bevezetett szabályozás után munkáltatói igazolással ingyenesen utazhatnak, zökkenőmentesen tehetik. Az ellenőrök rendszeres oktatáson vesznek részt, ahol részletesen tájékoztatják őket ezekről az intézkedésekről.

Védik az ellenőrök egészségét

A munkavégzés során az ellenőrök nagyon sok emberrel találkoznak, ezért a járvány miatt nagyobb veszélyben vannak. Az SZKHT azonban mindent megtesz azért, hogy kollégái a lehető legnagyobb biztonságban dolgozhassanak.
– A kollégákra vonatkozó maszkhasználat előírásaira megadtuk a szükséges tájékoztatást, részükre biztosítunk KN95 típusú maszkokat, továbbá lehetőséget biztosítunk saját előírásszerű maszkhasználatra is. Rendelkezésükre bocsájtunk számukra gumikesztyűt, kézfertőtlenítőt, megfelelő helyiségeket, hogy a rendeletben meghatározott csoportosulásra vonatkozó létszámot betarthassák. Társaságunk telephelyein a maszkhasználat előírásszerű használata szintén kötelező jellegű, a belépéskor előírás a kézfertőtlenítő használata, valamint a testhőmérséklet mérése is – közölte Makrai László.

kiemelt kép: www.delmagyar.hu

Előző sztori

Újabb bírósági ítélet szerint hazudott a vásárhelyi polgármester

Következő sztori

Kigyulladt egy épület Makón