Közélet

Alig kellett büntetni rossz maszkhasználat miatt a szegedi járatokon

Alig kellett büntetni rossz maszkhasználat miatt a szegedi járatokon

2020. november 26., csütörtök
Alig kellett büntetni rossz maszkhasználat miatt a szegedi járatokon

A tömegközlekedésben dolgozó jegyellenőrök tapasztalatai szerint a szegediek nagy többsége betartja a maszkhasználati szabályokat utazás közben - tájékoztatta lapunkat a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. (SZKHT) vezetője.

Alig akadt pódíjazás

Makrai László szerint a szeptemberben bevezetett szigorításokat követően néhány estben kellett csak kizárni néhány utast az utazásból. A szabályok szigorodását követően három esetben volt szükség pótdíjazási eljárásra, ebből

egy esetben kellett a rendőrség segítségét kérniük.

Tapasztalatuk szerint ritka, hogy valaki nem megfelelően hordja a maszkot, de ilyenkor általában elegendő felhívni a figyelmet a megfelelő használatra és az érintett eleget szokott tenni a kérésnek.

Nem dolgoznak kevesebbet az ellenőrök

A kormányrendeletben meghatározott szigorítások miatt változtak az utazási szokások és - ahogyan megírtuk - ehhez igazodva pandémiás menetrend is életbe lépett. Az esti órákban jelentősen lecsökkent az utasszám, így ennek megfelelően az ellenőrök munkarendje is megváltozott.

- Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az esti órákban vagy a reggeli időszakban nincs ellenőrzés,

csak az ellenőrzések gyakorisága egyes időszakokban csökkent, míg más időszakokban megnövekedett mennyiségű ellenőrzésre lehet számítani - tájékoztatott Makrai László.

A cégvezető megjegyezte, hogy azok az utasok, akik a bevezetett szabályozás után munkáltatói igazolással ingyenesen utazhatnak, zökkenőmentesen tehetik. Az ellenőrök rendszeres oktatáson vesznek részt, ahol részletesen tájékoztatják őket ezekről az intézkedésekről.

Védik az ellenőrök egészségét

A munkavégzés során az ellenőrök nagyon sok emberrel találkoznak, ezért a járvány miatt nagyobb veszélyben vannak. Az SZKHT azonban mindent megtesz azért, hogy kollégái a lehető legnagyobb biztonságban dolgozhassanak.
- A kollégákra vonatkozó maszkhasználat előírásaira megadtuk a szükséges tájékoztatást, részükre biztosítunk KN95 típusú maszkokat, továbbá lehetőséget biztosítunk saját előírásszerű maszkhasználatra is. Rendelkezésükre bocsájtunk számukra gumikesztyűt, kézfertőtlenítőt, megfelelő helyiségeket, hogy a rendeletben meghatározott csoportosulásra vonatkozó létszámot betarthassák. Társaságunk telephelyein a maszkhasználat előírásszerű használata szintén kötelező jellegű, a belépéskor előírás a kézfertőtlenítő használata, valamint a testhőmérséklet mérése is - közölte Makrai László.

kiemelt kép: www.delmagyar.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.