Közélet

Ablak a világra

Ablak a világra

2020. november 21., szombat
Ablak a világra

A szegedi belváros ősz ihlette ablakaiból állítottunk össze egy csokrot.

Napjainkban a világ legtermészetesebb dolga, hogy épületeinken ablakok vannak, de nem volt ez mindig így. Utánanéztünk az ablakok történetének.

Az ablak ősidők óta szolgálja az emberek igényeit. Legelső formájának gyakorlatilag a tüzelőnyílás tekinthető, amely kiengedte a füstöt és beengedte a fényt. Később üres nyílások jelentek meg az építmények falaiban, amelyeket állatbőrrel, rongydarabokkal takartak el. Az ókori rómaiak csak szellőzési céllal készítettek magasan elhelyezett ablakokat.

Az ősi Távol-Keleten, Kínában, Japánban és Koreában papíron keresztül érkezett be a házakba a fény. A világ egyéb tájain az akkor elterjedt lakóalkalmatosságokban nem voltak ablakok. A mongol jurta, az afrikai szalmakunyhó, az indián bőrsátor, az eszkimó iglu ablaktalan volt.

A rómaiak használtak először abla­kaikban üveget, ezt a Kr. e. 1. évszázadból talált régészeti leletek bizonyítják.

A fejlődés megállíthatatlan volt, az ablakok alakja és formája mindig alkalmazkodott az uralkodó építészeti stílushoz. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.