A tesztelőket is tesztelik

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján György István területi közigazgatásért felelős államtitkár beszámolt róla, hogy megkezdődött az egészségügyi, a szociális, illetve az oktatás-nevelés területén dolgozók gyorstesztelése.

Mint fogalmazott, ez eddig példátlan nagyságú feladat, amit sok ezer ember együttes munkájával valósítanak meg, és több mint 16 ezer helyszínen mintegy 370 ezer ember tesztelését jelenti. A vizsgálat önkéntes, de arra érte az érintetteket, hogy jelenjenek meg a tesztelés helyszínén, és vegyenek részt abban.

Tudatta, hogy akinek esetleg pozitív lesz a teszteredménye, az nem folytathatja a munkavégzést, és haladéktalanul értesítenie kell a háziorvosát.

Elmondta, a szűrés ma kezdődik a szociális intézményekben. Az oktatási-nevelési intézményekben hétfőtől a kormányhivatalok mintavételi egységei végzik majd a tesztelést, mintegy ezer ilyen egység lát munkához, és a feladatban az orvosképző és egészségtudományi egyetemek hallgatóira is számítanak.

Közölte, a szociális intézmények döntő többségében önmaguk végzik a tesztelést, csak oda megy mintavételi egység, ahol nincs üzemorvos. A mintavételi egységekhez az egyetemek két-két hallgatót, a kormányhivatalok pedig egy-egy adminisztrátort és gépkocsivezetőt biztosítanak.

Az államtitkár jelezte, hogy ahol ideiglenesen digitális tanrendet vezettek be, ott nem lesz szűrés, de amelyik intézmény visszatér a normál oktatásra, annál elvégzik a vizsgálatokat. Egy-egy egység teljes védőfelszerelésben dolgozik majd, és legalább napi három intézményben szűrnek hétköznapokon. A mintavevőket is – saját biztonságuk érdekében – mindennap tesztelik.

Hozzátette, a diákokat hétköznap nettó ötezer, hétvégén hétezer forint és élelmezés illeti, és két hétre szól a megbízatásuk, utána cserélik az egységeket. A hallgatók a tömegközlekedési eszközöket is ingyenesen vehetik igénybe. A hallgatókat az ITM oktatófilmekkel készíti fel a tesztelés feladatellátására. György István mindenkinek köszönetet mondott, aki részt vesz a járvány elleni védekezés széles körű feladatában.

Müller Cecília országos tiszti főorvos napi adatai szerint 4440 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 165 901 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 96, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3568 főre emelkedett, 38 074-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 124 259 fő. Az aktív fertőzöttek 23 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 27 százaléka budapesti. 7512 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 604-en vannak lélegeztetőgépen.

A tiszti főorvos szerint az adatok a lakosság fegyelmezettsége miatt csökkenő tendenciát mutatnak, a maszk viselése hatékony a járvány terjedésének lassítására. Két hét kell ahhoz, hogy megtudhassuk, milyen eredményhez vezetnek a korlátozások.

Az elhunytak átlagéletkora 76 év, de három 30 év körüli fiatal beteg is elhunyt, mindegyiküknek súlyos, krónikus alapbetegsége is volt. A cukorbetegeknek kétszer akkora esélyük van a fertőzésre, annak súlyos szövődményeire, mint egy egészséges embernek. A legidősebb elhunyt 96 évet élt meg. A krónikus elhízás is rizikófaktor, a korlátozások szabályait betartva a hétvégi, szabadidőben végzett sportolás is része a fertőzés megelőzésének – fejtette ki Müller Cecília.

A járvány kezdete óta az összes magyarországi szociális intézmény 26 százalékánál regisztráltak már fertőzést, hat intézmény az első hullámban is érintett volt. A gondozottak közül a fertőzöttek hat százaléka, a dolgozóknak csak egy százaléka fertőződött meg – tájékoztatott a tiszti főorvos, és arra kérte a lakosságot, a karácsonyi ajándékvásárlásokat ne az utolsó percekre hagyják, hogy elkerüljék a zsúfoltságot, hiszen a tömeg a legveszélyesebb, fertőzést gyorsító tényező.

Az operatív törzs jelenleg 404 óvodában és 78 általános iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 487 általános iskolai osztályban és 38 általános iskolában digitális tanrendet.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ismertette, hogy az előző 24 órában 345 esetben indult eljárás a maszkviselés elmulasztása miatt. A rendőrség az üzletek nyitva tartási szabályainak megsértése miatt eddig 322 esetben intézkedett, és tegnap hat üzlethelyiséget zárattak be hét napra, ebből ötöt Budapesten.

Elmondta, hogy a kijárási tilalom ellenőrzése során tegnap 327, a rendelkezés bevezetése óta pedig 4364 személlyel szemben intézkedtek, a tranzitálás szabályainak tegnapi ellenőrzése során pedig 66 személlyel szemben.

Kiss Róbert azt is közölte, hogy tegnap 7671 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, ezzel a mai napon összesen 42 241 fő van karanténban, közülük 3907-en tették lehetővé ennek elektronikus ellenőrzését.

Ha a csoportos tesztelés során kiderül, hogy egy szociális szférában dolgozó polgár pozitív, akkor ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint egy átlagos megfertőződöttre – tájékoztattak újságírói kérdésre válaszolva.

Kis Róbert ismertette: a nemzetközi kupákban szereplő sportcsapatok fertőzöttségét a szállodákban is ellenőrzik. A rendkívül szigorú buborékszabályok értelmében csak a szálláshelyen és az edzéseken tartózkodhatnak a csapatok, csak csoportosan közlekedhetnek. Az Európai Labdarúgó-szövetség előírása szerint csak negatív teszttel rendelkező játékos és stábtag vehet részt a mérkőzésen, a maszkviselési szabályt és a védelmi távolságot be kell tartani a buborékban is, ezt a rendőrség ellenőrzi.

Ha valaki fertőzött, nem célszerű beoltatnia magát influenza ellen, hiszen alapszabály, hogy beteg ember nem kaphat semmiféle védőoltást. Ez a karantén idejére is érvényes, vagyis a fertőzés gyógyulási idején sem lehet oltani beteget – mondta Müller Cecília.

A tiszti főorvos megismételte, hogy alapesetben elegendő a gondos, szappanos kézmosás, kézfertőtlenítésre akkor van szükség, ha olyan felületet érintettünk, amelyet sokan mások is megfoghattak, például kilincs, korlát, közlekedési eszköz kapaszkodója.

Közölte azt is, hogy a pandémia áldozatainak számolása nem egységes országonként, Magyarországon továbbra is az az eljárás, hogy akinél bármikor is diagnosztizálták a koronavírus-fertőzés, azt a járvány áldozatának tekintik.

(M1, MN)

Előző sztori

Maszkokkal csaltak, sokmilliós a kár

Következő sztori

Így kapcsolhatja fel Ön az ünnepi fényeket Szegeden!

Legutóbbi hasonló cikkek