Közélet

A rendkívüli jogrend gyors cselekvést tesz lehetővé

A rendkívüli jogrend gyors cselekvést tesz lehetővé

2020. november 4., szerda
A rendkívüli jogrend gyors cselekvést tesz lehetővé

A tegnapi kormánydöntésekre visszautalva kiemelte: ma éjféltől éjszakai kijárási korlátozást vezetnek be éjfél és reggel öt óra között, és a szórakozóhelyek bezárásáról is rendelkeztek. A kulturális rendezvények, sportrendezvények nézőterén csak minden 3. helyet lehet elfoglalni, a szabályt megszegőkre 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki a rendőrség, és a helyet akár egy évre is bezárhatják.

Gál Kristóf jelezte: országszerte életbe lépett az ingyenes parkolás, a tömegközlekedést igénybe vevők pedig járatsűrítésre számíthatnak.

Kitért arra is, hogy az elmúlt 24 órában 72 esetben intézkedtek a rendőrök a járványügyi szabályok megsértése miatt, 19 esetben figyelmeztetést, 39 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki, 14 embert pedig feljelentettek.

Aki nem tartja be a szabályokat, határozott, szigorú fellépésre számíthat – húzta alá Gál Kristóf. Beszámolt arról is: hogy az elmúlt napon 5189 hatósági házi karantént rendeltek el.

Gál Kristóf azt is megemlítette, hogy a rendőrség e hét elejétől fokozottan végzi a járványügyi ellenőrzéseket és súlyosabb szankciókat is alkalmaznak. Egy XX. kerületi élelmiszerüzletet a legsúlyosabb szankcióval sújtották, mert a bolt öt alkalmazottja az álla alá húzva viselte a maszkot.

– Az egyikük a biztonsági őr volt, akinek feladata lenne figyelmeztetni a vásárlókat a szabályos maszkhasználatra. A három napos bezárás mellett helyszíni bírságot is kiszabtak a kollégáim – példaként említette Gál Kristóf.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a szerdai tájékoztatón elmondta: sajnos szomorú rekordokat döntött meg a járvány. – 4219 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Elhunyt kilencven krónikus beteg, köztük egy huszonnyolc éves férfi, a legidősebb elhunyt 99 éves volt. 4871 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 355-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette Müller Cecília.

– A járvány egyre nagyobb megterhelést jelent az egészségügyi ellátó rendszer számára, megfeszített munkát végeznek az ott dolgozók. A védelmi intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a kórházak működőképességét megtartsuk. Látjuk a napi adatokból, egész Európában rendkívüli a terhelés, ezért jogkövető magatartást mindenkitől elvárunk – hívta fel a figyelmet Müller.

– Nem tudni, kinek milyen a reakciója a vírusfertőzéssel szemben, senki nem tudhatja, hogy akár fiatalon, egészségesen hogyan fog reagálni a fertőzésre. Senki nem kivétel az alól, hogy be kell tartania a szabályokat – szögezte le Müller Cecília országos tiszti főorvos, hozzátéve: óriási teher nehezedik az egészségügyi rendszerre, ezért együtt kell megpróbálnunk kímélni a rendszert.

A szakember kitért arra, hogy a járvány kezdete óta próbálják követni a járvány dinamikáját, a 44. héten végzett vizsgálatot alapján elmondható: egy hét alatt másfélszeresére nőtt a megbetegedések száma. A fertőzöttek átlagéletkora kúszik felfelé a második hullámban, mostanra 45,7 -re nőtt.

A vírus terjedésének területi eloszlásáról közölte: településeink 80 százalékában találtak eddig pozitív eseteket, de a maradék húsz százalékában is lehetnek fertőzöttek. Budapesten másfélszer annyi fertőzött van, mint vidéken, országos átlagban pedig 888 fertőzött jut százezer lakosra. Békés, Somogy és Tolna megyében alacsony, Budapesten, Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Vas megyében viszont magas a fertőzöttek száma.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.