Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! adásában elmondta, hogy a szakmai szervezetek arra kérték a kormányt, hogy 27 százalékról 5 százalékra csökkentse a kiszállított étel áfáját.
Az átmeneti adócsökkentés a kieső forgalmat és a megemelkedő költségeiket kompenzálná. Az éttermeknek a kiszállítás egy kiegészítő szolgáltatás, ami felkészülést igényel és többlet költségekkel jár.
Nem sokkal később Orbán Viktor kormányfő péntek reggel a Kossuth Rádióban arra tett ígéretet – pontos időpont megjelölése nélkül –, hogy a kormány 5 százalékra csökkenti az elviteles ételek áfáját.
Az év utolsó másfél hónapjában az éttermek éves forgalmuk mintegy harmadát bonyolítják le, amely a koronavírus második hulláma miatt veszélybe került – hívta fel a figyelmet.
Gál Pál Zoltán elmondta, hogy fel kell készülni arra a lehetőségre, hogy az ünnepi időszakban nem biztos, hogy kinyithatnak a szállodák, és újra fogadhatnak vendégeket az éttermek, ezért egy középtávú, kiszámítható támogatási rendszer kialakítását kérték a kormánytól akár jövő tavaszig.