Új nevet kaphat a Szegedi Tudományegyetem: de miért?

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hétfő délutánra hívta össze az egyetemi szenátust a Szegedi Tudományegyetem vezetése, ahol dönthetnek arról is, mi legyen az intézmény új neve. De mi a célja mindezzel az egyetemnek?

A HVG úgy tudja, hogy az új név a Szent-Györgyi Tudományegyetem, Szeged (rövidítve továbbra is: SZTE) lehet, amit angolul a Szent-Györgyi University of Szeged (rövidítve: SZU) formátumban használnának.

A Szegedi Tudományegyetem több szegedi és egy hódmezővásárhelyi felsőoktatási intézmény összevonásával jött létre 2000. január 1-jén. Akkor három egység adta fel saját területén meghatározó, közismert személyiségének nevét: a bölcsész-, társadalom- és természettudományokkal foglalkozó József Attila Tudományegyetem, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola, illetve a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem. A cikkben megemlítik azt a kifogást, hogy a tervezett névváltás azt jelentené, hogy “a jelenleg tucatnyi tudományterületet összefogó intézményt egyetlen, természettudományos-orvosi identitás zászlaja alá terelnék.”

Keressük az egyetemet, mert szeretnénk tudni az álláspontjukat és azokat az érveket is, amelyek a névváltoztatás mellett szólnak. Amikor reagálnak, beszámolunk róla.

Nem csitul a Horváth Szatmár-ügy

A napokban felmondta együttműködését a Szegedi Tudományegyetemmel Mirnics Károly, a Nebraska Egyetem professzora. Hosszú, nyílt levélben számolt be erről a közösségi oldalán.

Nagyon fontos gondolatok a demokráciáról, a fékek és ellensúlyokról, egy amerikai professzortól.Felmondó levélKedves…

Közzétette: Szabolcs Horváth – 2020. október 21., szerda

Ebben egyebek mellett Horváth Szatmár elbocsátásával, illetve az üggyel kapcsolatos véleményével indokolja a távozását. Azt írja például, hogy

A rendszerek mindannyiunkat megvédenek, és ha megfelelően működnek, biztosítják az esélyegyenlőséget és az igazságosságot. Amikor felbomlanak, a társadalom iránti bizalom elvész. És ez mindenhova tovaterjed. Végül a félelem megakadályozza a médiát abban, hogy megszólaljon és kérdőre vonja az egyéneket tetteikért. Így hal meg a demokrácia és az akadémiai szabadság, és helyüket egy totalitárius rendszer váltja fel, ahol a hatalom embereitől való félelem az egyetlen szabály. Ennek nem leszek, nem lehetek része.

A professzor azt is írja még, hogy szerinte “a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak. Másodszor, a hazugságoknak, a szabályok megszegésének és mások veszélyeztetésének, különösen akkor, ha egy magas rangú tisztviselő követi el, következményekkel kell hogy járjanak. Harmadszor, a hatalomnak nem szabad abszolútnak lennie – a vezetéssel megbízott személynek nem szabad bírónak, esküdtnek és egyben hóhérnak is lennie, főleg akkor nem, ha az a közvélekedés, hogy azt saját előnyére (vagy megtorlásra) használja.

Továbbra sem kommentál az SZTE

Mint arról beszámoltunk, sajtóhírek szerint az elmúlt hónapokban több orvos is elhagyta a szegedi klinikát. Az üggyel kapcsolatban megkerestük az egyetemet egy hete, ahonnan választ ígértek, majd közölték: inkább közleményt adnak ki. Egyelőre ez az ígéret nem teljesült.

Előző sztori

Rossz a levegő minősége Szegeden

Következő sztori

Új képzési támogatási rendszer indul vállalatok számára

Legutóbbi hasonló cikkek