Tervszerűen zajlik a védekezés, az egészségügy felkészült

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egészségügy felkészült, a védekezés tervszerűen zajlik, mindenki megkapja a számára szükséges "legmagasabb szintű ellátást" - mondta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: a koronavírusos betegeket ellátó “első vonalbeli intézmények” mellett már néhány második vonalbeli intézmény, egyetemi klinika is belépett az ellátásba, és további intézményeket is kijelöltek Budapesten és vidéken is.

Közölte: folyamatosan nő a tesztelési kapacitás, az elmúlt 24 órában 15 596 PCR-tesztet végeztek el, és az Országos Vérellátó Szolgálat is belépett a laboratóriumi tesztelést végzők közé.

Hozzátette: a tesztelésnek semmilyen kapacitási határa nincs, azt minden szükséges esetben térítésmentesen elvégzik.

Az országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint folyamatos a praxisok ellátása az influenza elleni védőoltással. Mint mondta, a felnőtteknek adható oltóanyagot Magyarországon gyártják, ez biztonságossá teszi az ellátást. A három éven aluli gyermekeknek adható védőoltás import készítmény, csütörtökön és pénteken szállítják ki a háziorvosi, gyermekorvosi praxisokba.

Kiss Róbert az operatív törzs ügyeleti központja részéről a járványügyi helyzetre vonatkozó jogszabályok változásáról beszélt, amelyeket kedden tett közzé a Magyar Közlöny. Eszerint a külföldről hazatérők tíz napig kötelesek karanténban tartózkodni. A határátlépéskor kötelesek megadni a karanténlakás címét. A lakás ajtajára a karanténra kötelezett a piros jelzést köteles kitenni, és karanténszoftvert is kell alkalmaznia. A karanténlakás címét a rendőrség honlapján is meg lehet adni.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese arról is tájékoztatott, hogy mától jelentősen emelkedett a védelmi intézkedések megszegőivel szemben kiszabható bírság összege.

– Ez akár 150 ezer forint is lehet, de a rendőrség mindig arányosan és differenciáltan szankcionál – jelentette ki. Tudatta, hogy az elmúlt 24 órában járványügyi védelmi intézkedések megszegése miatt 68 esetben kellett eljárniuk a rendőröknek. A tömegközlekedési eszközökön nem megfelelő maszkviselés miatt az elmúlt napon 12, a vonatkozó jogszabály hatálybalépése óta pedig 680 emberrel szemben kellett intézkedni.

Az alezredes elmondta, hogy az üzletekben és a közintézményekben a jogszabály életbelépése óta 1354 emberrel szemben intézkedtek amiatt, mert nem megfelelően viselték a maszkot; a tegnapi esetszám 56 volt.

Kiss Róbert kifejtette, a járványügyi készültség szeptember 21-i bevezetése óta 2050 esetben intézkedtek a védelmi szabályok megszegése miatt, ebből jelentős a figyelmeztetések száma, 1730 esetben alkalmazták ezt a szankciót.A tranzitálási szabályok megszegésével kapcsolatban hétfőn 29 intézkedést kellett kezdeményezniük a rendőröknek, ebből egy esetben figyelmeztetés, 28 esetben helyszíni bírság volt a szankció. Szavai szerint a hatósági házi karantén betartását az elmúlt napon 11 556 esetben ellenőrizték, 3669 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, ebből 499-at a személyforgalmi határátkelőknél. Jelenleg 26 678-an vannak hatósági házi karanténban, az ellenőrzésükre szolgáló mobiltelefonos applikációra 1170-an regisztráltak. Végül arról is beszámolt, hogy a határokon zökkenőmentes a ki- és belépés, egyes helyeken kell csak rövidebb ideig várakozni.

(MTI, MN)

Előző sztori

Hat szegedi tanintézményt fertőtlenített a honvédség

Következő sztori

Búcsúzott a Magyar Kupától a Szeged-Csanád GA