/

Szegeden szerzett programozói diplomát az áramlopásba keveredett DK-s politikus

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Két felsőfokú végzettsége is kapcsolódik a számítógépes programozáshoz Borka-Szász Tamásnak, aki a minap áramlopásba keveredve azonnal lemondott DK-s tagságáról és erzsébetvárosi önkormányzati funkcióiról - tudta meg a Magyar Nemzet.

Az interneten fellelhető életrajzi adatai szerint az érettségi után 1991-ben felvették a József Attila Tudományegyetem (ma már Szegedi Tudományegyetem) Természettudományi Karára, ahol 1996-ban

közgazdasági programozó matematikus diplomát, 1999-ben az egyetem Gazdaságtudományi Karán pénzügy-informatika szakon közgazdászdiplomát szerzett.

Németül középfokon és angolul középhaladó szinten beszél.

Az önmagát, a Gyurcsány Ferenc vezette pártját és a DK-s Niedermüller Péter vezette önkormányzatot is kínos helyzetbe manőverező Borka-Szász Tamást jövő héten tanúként hallgathatják ki az áramlopás kapcsán. A Nemzeti Nyomozó Irodában (NNI) jó eséllyel a tanúvallomás végén meg is gyanúsíthatják a bűncselekmény elkövetésével. Ez abból valószínűsíthető, hogy Borka-Szász Erzsébetváros önkormányzata központi épületében található irodájában foglalták le bitcoinbányászat közben a speciális számítógépet.

Amit ha Borka-Szász telepített és működtetett, akkor elkövetőként, ha csak a helyet adta hozzá, akkor bűnsegédként alapos a gyanú az áramlopásban való részvételére.

Az utóbbi esetben Borka-Szásznak tudnia kell, hogy ki, kik, kinek az érdekében bányászták a szervezett bűnözők és terroristák által is annyira kedvelt virtuális valutát, a gyakorlatilag nyomon követhetetlen bitcoint.

Az NNI által lefoglalt speciális kriptovaluta-bányászó számítógép fotójáról egy IT-s szakember azt mondta: a fakeret miatt sufnitunningoltnak tűnő szerkezetet profi rakta össze, olyan, aki ért a számítógépekhez és vélhetően a programozáshoz is. Ez utóbbi azért fontos szerinte, mert a speciális számítógép összerakását egy átlagos számítógép-felhasználó nem vagy csak segítséggel tudja végrehajtani, a bitcoinbányászathoz pedig már a felhasználói ismereteken túli tudás szükséges.

Borka-Szász Tamásnak a végzettségét tekintve az átlagosnál mélyebb ismerete lehet a programozás területén, a programozó pedig az átlagnál sokkal alaposabban ismeri a számítógépek és az internet világát. Ez utóbbiba beleférhet a darkweb – az internet „sötét” oldala, a mélyweb – ismerete is. Az tudni kell, hogy a darkweben való kutakodás, szörfözés nem tiltott tevékenység addig, amíg bűncselekményt nem követnek el vele. Az internet ezen, az általánosságban ismerthez képest jóval nagyobb és titkosabb felületén zömmel a szervezett bűnözés és a terrorizmus résztvevői tartanak kapcsolatot, üzletelnek. Itt valóban minden megkapható, és bitcoint használnak a kereskedés során.

Korábban felmerült már, hogy a leleplezett áramlopás kapcsán feltárt bitcoinbányászat egyfajta tiltott párfinanszírozás is lehet. Jelenleg áramlopás alapos gyanújával folyik a nyomozás ismeretlen tettes ellen. Ez jövő héten megváltozhat.

Az egész botrány egyébként már ráégett a Demokratikus Koalícióra, a párt egyértelműen politikai felelősséggel tartozik a történtek miatt. Az MSZP-re is rávetül ugyanakkor a botrány, hiszen Borka-Szász az MSZP-ben tűnt fel szakértő közgazdász-politikusként, a csepeli MSZP-frakció vezetője volt egészen a Gyurcsányhoz való átállásáig, és nagyon komoly állami megbízásokat is kapott.

Előző sztori

Egy órával tovább eshet az eső

Következő sztori

Továbbra is aktív a balkáni migrációs útvonal