Gazdaság

Szegeden szerzett programozói diplomát az áramlopásba keveredett DK-s politikus

Szegeden szerzett programozói diplomát az áramlopásba keveredett DK-s politikus

2020. október 25., vasárnap
Szegeden szerzett programozói diplomát az áramlopásba keveredett DK-s politikus

Az interneten fellelhető életrajzi adatai szerint az érettségi után 1991-ben felvették a József Attila Tudományegyetem (ma már Szegedi Tudományegyetem) Természettudományi Karára, ahol 1996-ban

közgazdasági programozó matematikus diplomát, 1999-ben az egyetem Gazdaságtudományi Karán pénzügy-informatika szakon közgazdászdiplomát szerzett.

Németül középfokon és angolul középhaladó szinten beszél.

Az önmagát, a Gyurcsány Ferenc vezette pártját és a DK-s Niedermüller Péter vezette önkormányzatot iskínos helyzetbemanőverező Borka-Szász Tamást jövő héten tanúként hallgathatják ki az áramlopás kapcsán. A Nemzeti Nyomozó Irodában (NNI) jó eséllyel a tanúvallomás végén meg is gyanúsíthatják a bűncselekmény elkövetésével. Ez abból valószínűsíthető, hogy Borka-Szász Erzsébetváros önkormányzata központi épületében található irodájában foglalták le bitcoinbányászat közben a speciális számítógépet.

Amit ha Borka-Szász telepített és működtetett, akkor elkövetőként, ha csak a helyet adta hozzá, akkor bűnsegédként alapos a gyanú az áramlopásban való részvételére.

Az utóbbi esetben Borka-Szásznak tudnia kell, hogy ki, kik, kinek az érdekében bányászták a szervezett bűnözők és terroristák által is annyira kedvelt virtuális valutát, a gyakorlatilag nyomon követhetetlen bitcoint.

Az NNI által lefoglalt speciális kriptovaluta-bányászó számítógép fotójáról egy IT-s szakember azt mondta: a fakeret miatt sufnitunningoltnak tűnő szerkezetet profi rakta össze, olyan, aki ért a számítógépekhez és vélhetően a programozáshoz is. Ez utóbbi azért fontos szerinte, mert a speciális számítógép összerakását egy átlagos számítógép-felhasználó nem vagy csak segítséggel tudja végrehajtani, a bitcoinbányászathoz pedig már a felhasználói ismereteken túli tudás szükséges.

Borka-Szász Tamásnak a végzettségét tekintve az átlagosnál mélyebb ismerete lehet a programozás területén, a programozó pedig az átlagnál sokkal alaposabban ismeri a számítógépek és az internet világát. Ez utóbbiba beleférhet a darkweb – az internet „sötét” oldala, a mélyweb – ismerete is. Az tudni kell, hogy a darkweben való kutakodás, szörfözés nem tiltott tevékenység addig, amíg bűncselekményt nem követnek el vele. Az internet ezen, az általánosságban ismerthez képest jóval nagyobb és titkosabb felületén zömmel a szervezett bűnözés és a terrorizmus résztvevői tartanak kapcsolatot, üzletelnek. Itt valóban minden megkapható, és bitcoint használnak a kereskedés során.

Korábban felmerült már, hogy a leleplezett áramlopás kapcsán feltárt bitcoinbányászat egyfajta tiltott párfinanszírozás is lehet. Jelenleg áramlopás alapos gyanújával folyik a nyomozás ismeretlen tettes ellen. Ez jövő héten megváltozhat.

Az egész botrány egyébként már ráégett a Demokratikus Koalícióra, a párt egyértelműenpolitikai felelősséggeltartozik a történtek miatt. Az MSZP-re is rávetül ugyanakkor a botrány, hiszen Borka-Szász az MSZP-ben tűnt fel szakértő közgazdász-politikusként, a csepeli MSZP-frakció vezetője volt egészen a Gyurcsányhoz való átállásáig, és nagyon komoly állami megbízásokat is kapott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.