Közélet

Szabó Bálint szerint a Szegedi Törvényszék ne akarjon politikai vitákat eldönteni

Szabó Bálint szerint a Szegedi Törvényszék ne akarjon politikai vitákat eldönteni

2020. október 9., péntek
Szabó Bálint szerint a Szegedi Törvényszék ne akarjon politikai vitákat eldönteni

Szabó Bálint pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, a rendőrök hétfőn este húsz óra magasságában őrizetbe vették és fogdába szállították, ahonnan másnap délután kettő órakor engedték szabadon.

– A Hódmezővásárhelyi Járásbíróságon egy rágalmazási ügyben indult eljárás a K’-Art-ügy kapcsán. Ebben az ügyben, valamint Czeglédy Csaba ügyvédje, Litresits András által indított másik ügyben a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság - habár megjelentem a legutolsó tárgyaláson - kétszeres elfogatóparancsot állított ki. Az elfogatóparancs körözést jelent, az egyik legsúlyosabb intézkedésmód. Ennek eredményeként amikor a szegedi rendőrök a Tisza palotában egy ön- és közveszélyes ember ellen intézkedtek, engem is előállítottak – fogalmazott.

Szabó Bálint azzal vádolja a Szegedi Törvényszéket és annak több bíráját, hogy üzletszerűen, hivatali helyzetükkel visszaélve bűncselekményt követtek el. – A mai napon az illetékes nyomozó ügyészségnél feljelentést tettem, elsősorban Nóvé Ágnes szegedi törvényszéki bíró tevékenysége kapcsán. Nóvé Ágnes, aki korábban elfogultnak nevezte magát az ügyemben, mégis eljárt és úgy utasította a Hódmezővásárhelyi Járásbíróságot további eljárások lefolytatására, hogy az elfogatóparancsot kibocsájtó járásbíróság bírája, Pásztor Anikó is elfogultságot jelentett korábban.

Elmondta, hogy miután szabadon bocsátották, a hódmezővásárhelyi bíró ismét elfogultságot jelentett vele szemben.

– Nem elég, hogy a Szegedi Törvényszék elnöke megbukott. Nem elég, hogy Nóvé Ágnes most már BV-bíróként jár el és nem büntetőszakos bíróként. Nem elég, hogy elvonták a Büntető Kollégium vezetőhelyettesének szignálási jogát. Komoly bűncselekmények gyanúja merült fel, ezért arra kérem az illetékes nyomozó ügyészséget, hogy vizsgálja ki a Szegedi Törvényszéken történteket, Nóvé Ágnessel szemben pedig haladéktalanul indítson el hivatali visszaélés miatt büntetőeljárást – fogalmazott.

Szabó szerint megengedhetetlen, hogy a szegedi városházától milliárdos munkát kapó konzorcium egyik tagjaként Nóvé Ágnes eljárjon akár egy helyi ellenzéki önkormányzati képviselő ügyében, akár a Szeviép-ügyben, akár Botka László korábbi ügyvédjének, Czeglédy Csabának az ügyében.  

Szabó Bálint bejelentette, hogy pertársaságot alakítottak olyan bírósági eljárások résztvevőinek a bevonásával, akiket jogsérelem ért a Szegedi Törvényszéken. – A pertársaság célja, hogy Lakatos Péter, a Polgári Kollégium vezetője és Dr. Nagy Andrea, a Büntető Kollégium vezetőhelyettesének eljárásai kapcsán magukat a bírókat vonják polgárjogi felelősség alá és az általuk bizonyítottan okozott károkat a két bíró fizesse meg – mondta.

Szabó emlékeztetett, október 1-től új elnöke van a Szegedi Törvényszéknek Vida-Sós Tünde személyében, aki nehéz örökséget cipel magával. – Az új elnök előtt két út van: az egyik, hogy megpróbál falazni a tisztességtelen, elfogulatlan és adott esetben bűncselekményeket elkövető bíráknak, a másik, hogy beleáll a tisztogatásba és jogszabályi kötelezettségeinek eleget téve megtisztítja a Szegedi Törvényszéket a korrupt és tisztességtelen bíráktól – mondta. Hozzátette, a következő hetekben, hónapokban kiderül, hogy melyik utat választja az új elnök. Szabó a biztonság kedvéért az Országos Bírósági Hivatal eljárását is kezdeményezte az ügyben.

Az önkormányzati képviselő végezetül felszólította a Szegedi Törvényszéket és annak valamennyi bíráját, hogy haladéktalanul szálljanak ki a helyi közéletből, politikai életből. – A Szegedi Törvényszék ne akarjon politikai vitákat eldönteni. Ha két politikus között politikai vita merül fel, akkor a Szegedi Törvényszék jelentsen elfogultságot és az ügyet vigyék el a megyéből. Így várható el tisztességes, pártatlan és elfogulatlan eljárás. A cél, hogy a szegediek közéletbe és az igazságszolgáltatásba vetett hite végre helyreálljon – zárta gondolatait.

Szabó Bálint állításaival kapcsolatban megkerestük a Szegedi Törvényszéket, amint válaszolnak frissítjük a cikket, vagy újat írunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.