Páncéltörő rakétákat is fog gyártani Magyarország

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újabb jelentős hadiipari beruházás, gyártókapacitás épül ki Magyarországon. Kiskunfélegyházán a kézifegyverek mellett páncéltörő fegyverek és azoktól védő eszközök gyártása kezdődik meg a német Dynamit Nobel Defence-szel való együttműködésben. Magyarország a hadiiparban bekerült abba a körbe, amelybe az autóiparban  a német vállalatok segítségével már belépett – jelentette ki Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a cégalapítás kapcsán.

Harcjárművek védettségét növelő reaktív páncélzatok (ERA) és vállról indítható páncéltörő fegyverek gyártásával és fejlesztésével foglalkozó hazai vegyesvállalat alapításáról írt alá szándéknyilatkozatot Michael Humbek, a német Dynamit Nobel Defence (DND) ügyvezető igazgatója és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos kedden Kiskunfélegyházán, az Arzenál Zrt. fegyverüzemében.

Az MTI és a Portfólió tudósítása szerint első körben húszmillió eurós, mintegy 7,2 milliárd forintos beruházás valósul meg, amelyet százmillió eurósra, mintegy 36 milliárd forintosra bővítenek. A megállapodás alapján az első két évben a különböző harcjárművek védettségét növelő reaktív páncélzatok (ERA) gyártása valósul meg. Ezzel párhuzamosan fokozatosan elindul a vállról indítható páncéltörő fegyverek (RGW) alkatrészgyártása is, ami öt éven belül egy teljes egészében hazai előállítású, magyar termékváltozat létrehozásában csúcsosodik ki.

Maróth Gáspár kormánybiztos a szándéknyilatkozat aláírásakor úgy fogalmazott: a kiskunfélegyházi gyár kiépítésekor olyan lehetőségekkel is számoltak, amelyek túlmutattak a kézi lőfegyvergyártás keretein. – Ennek köszönhetően most egy olyan ikonikus hadiipari vállalkozással lép partnerségre a gyár, mint a páncélököl gyártásáról ismert Dynamit Nobel Defence – fogalmazott a kormánybiztos.

Hozzátette: nem véletlenül esett a választás Kiskunfélegyházára, ahol a szakmai vélemények szerint is az egyik legmodernebb fegyvergyárat hozták létre.

A négy évvel ezelőtt útjára indított Zrínyi honvédelemi és haderőfejlesztési programban a Magyar Honvédség létszámának növelése mellett a hadsereg újrafegyverzését tűzte ki a kormány, lehetőleg minél több magyar vagy magyarországi vegyesvállalat bevonásával.

A program keretében létesült kézifegyvergyár Kiskunhalason, ahol cseh licenc alapján pisztolyokat, géppisztolyokat és gépkarabélyokat állítanak elő. Az Airbus H145M és H225M helikopterek beszerzésével párhuzamosan közös alkatrészgyárat épít az európai cég és a magyar állam Gyulán. Augusztus végén jelentették be, hogy a Rheinmetall AG gyárat épít Zalaegerszegen, ahol a honvédség új csúcskategóriás gyalogsági harcjárművét, a Lynx KF41-eseket fogják gyártani, illetve komoly fejlesztői és tesztbázist is kialakítanak a zalai megyeszékhely járműipari tesztpályája mellett.

Nagy multú hadiipari cégeket is vásárolt az állam, illetve magyar befektetők, így került hazai érdekeltségbe az osztrák Hirtenberger AG védelmi ágazata, amely aknavetőket, illetve tüzérségi lőszereket gyárt, valamint a cseh Aero Vodochody repülőgépgyár, amely sugárhajtású kiképző és könnyű támadógépeket gyárt.

Előző sztori

Az SZFE új vezetése befejezettnek tekinti a tanköztársaságot

Következő sztori

Szakadozik a felhőzet, szűnik a tartós eső

Legutóbbi hasonló cikkek