Politika

Őrzi vezető pozícióját a Fidesz

Őrzi vezető pozícióját a Fidesz

2020. október 22., csütörtök
Őrzi vezető pozícióját a Fidesz

A teljes népességen belül aDK népszerűsége 10 százalékon áll, aMomentumés aJobbikhelyet cserélt: a Jobbiknak a szeptemberi 6-ről 7 százalékra, a Momentumnak 7-ről 6 százalékra módosult a tábora. AzMSZP5 százalékon maradt, négy párt (LMP,Párbeszéd,Mi Hazánk,Kétfarkú Kutyapárt) 2-2 százalékon áll.A pártnélküliek aránya 31 százalék.

A biztos pártválasztóknál a Fideszt 49, a DK-t 17, a Jobbikot és a Momentumot 10-10 százalék támogatja a Závecz legfrissebb adatai szerint. Az elkötelezett szavazóknál az MSZP 6, a Mi Hazánk, az LMP, a Kétfarkú Kutyapárt és a Párbeszéd 2-2 százalékot ér el. A biztos pártválasztók körében augusztus óta nem csökkent a Fidesz-tábor, aminek az az oka, hogy szavazói az átlagosnál jóval aktívabbak.

Az intézet emlékeztet rá hogy a koronavírus-járvány első hulláma idején nőtt a Fidesz-tábor. Akkor különösen a vidéki városokban, a diplomásoknál és a 40 év alattiaknál volt látványos a bővülés.

A vidéki városokban és Budapesten is 8 százalékponttal lett kisebb a Fidesz-tábor mérete, miközben a falvakban 2 százalékponttal erősödött a kormánypárt. A változások miatt jelenleg településtípus szerint nem egyenletes a Fidesz beágyazottsága (Budapesten 26, a vidéki városokban 31, a falvakban 37 százalékos).

Az adatfevétel október 5-e és 15-e között zajlott ezer olyan  ember megkérdezésével, akik együtt az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. A közvélemény-kutatás adatai legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorút megkérdeznek. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.