Közélet

Orvosolták a búgást okozó problémát a Tápai utcai fűtőműben

Orvosolták a búgást okozó problémát a Tápai utcai fűtőműben

2020. október 16., péntek
Orvosolták a búgást okozó problémát a Tápai utcai fűtőműben

Korábban megírtuk, hogy egy felsővárosi olvasónk szerint a Tápai utcai fűtőmű több száz méteres körzetben éles, sípoló hangot lehet hallani.

Dr. Medgyes Tamás, a SZETÁV operatív igazgatója lapunknak elárulta,

a fűtőmű búgását az okozza, hogy a nyáron kazánfelújításra került sor, amelynek eredményeként egy modern, energiatakarékos üzemre állt át az építmény, de a közel 50 éves kémény az új beállításokkal berezonál.

Hozzátette, ehhez egy rezgéscsillapítót fognak beépíteni, amíg ez megtörténik, visszaállnak a régi üzemmenetre.

Megemlítette, hogy a sípolást a gáznyomásszabályzó okozza, bár ezen a téren a társaság nem tapasztalt megnövekedett hangterhelést az utóbbi időben.  

– Sajnos ez is egy 40 éves, elavult technológiájú berendezés, amelynek felújítását a nyáron megkezdtük, akkor két gázoldali elzárószerelvényt kicseréltünk, a nyomásszabályzó cseréje a következő lépés. Amíg ez megtörténik, 10 cm-es kőzetgyapot szigeteléssel árnyékoljuk a berendezést – fogalmazott az operatív igazgató.

Kitért arra is, hogy a búgást a régi - pazarló és környezetszennyező - kazánüzemre való visszaállással csütörtökön megoldották. Az új nyomásszabályzó beépítésére nyáron kerülhet sor, a szigetelést két héten belül kiépítik.

Dr. Medgyes Tamás válaszában elnézést kért az okozott kellemetlenségért, ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy ez egy sok száz lakás komfortját biztosító, 40 éves ipari létesítmény, amelyből Szegeden 23 van - ezek működtetése, a lakosság ellátása a prioritás, amit a koronavírus-járvány alatt kis létszámú szerelőbrigádokkal, távolságtartási protokollokkal végeznek annak érdekében, hogy a fűtési szezon hátralévő részében is mindenhol legyen fűtés.

– A magunk részéről ezen túlmenően is mindent megteszünk a szolgáltatás minőségének javítása érdekében, egy kémény rezgéscsillapítása vagy egy ipari gázszerelvény cseréje azonban nem oldható meg egyik napról a másikra: a szakcégek megbízásához, a berendezések megvásárlásához beszerzési eljárásokat kell lefolytatni, a cseréhez hatósági engedélyeket kell beszerezni, a munkavégzéshez leállásokat kell beiktatni – fogalmazott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.