Közélet

Oltási tervet dolgoz ki az operatív törzs

Oltási tervet dolgoz ki az operatív törzs

2020. október 1., csütörtök
Oltási tervet dolgoz ki az operatív törzs

Gulyás leszögezte: az eddig meghozott szabályokat fenn kell tartani, a határzárat egy hónapra meghosszabbítja a kormány.

– A maszkviselés kötelezettségét, a kórházakban a látogatási tilalmat fenntartjuk, az iskolákban hőmérés megkezdődött, október közepétől elérhető lesz az influenza oltás is – sorolta a miniszter, azt is hangsúlyozva: az országnak működnie kell.

Legfontosabbnak a munkahelyvédelmet nevezte. Szavai szerint négy és fél millió fölötti a dolgozók száma, s 1,4 millió munkahely megőrzéséhez járult hozzá a kormány. Hozzátette: a magyar gazdaság lassulni fog, de az uniós átlagánál kisebb mértékben.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az ingyenes influenza elleni oltás részleteivel kapcsolatban elmondta, 1,3 millió szérumot osztanak szét idén. Arról is tájékoztatott, hogy az óvodákban is lesz testhőmérséklet-mérés. hőkapukat olyan iskolában helyeztek el, ahol egy bejáratot 400 tanuló vesz igénybe.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta: az operatív törzs azt a feladatot kapta, hogy dolgozzon ki egy oltási tervet. A háziorvosok szakmailag eldöntik, hogy ki oltható be és ki az, aki nem. Egyenlőre nincs hír arról, hogy a tünetmentes koronavírus-fertőzöttekre káros lenne az oltás.

A miniszter kérdésre válaszolva közölte: az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyeztet a Magyar Orvos Kamara elnökével az orvosok béremelése kapcsán. Mint mondta, a tárca azt is javasolja, hogy a hálapénzt nyilvánítsák bűncselekménnyé.

– Döntés nem született, tárgyalások zajlanak. Jelenleg ha a hálapénzt előre kérik, akkor bűncselekmény, ám amennyiben valaki utólag ad, az jelenleg nem minősül annak. A miniszter azt is közölte, hogy a hőmérők kiszállítása az iskolákban rendben zajlott, csekély esetben fordul elő, hogy bárki lázasan menne be. Az őszi érettségivel kapcsolatban a miniszter elmondta, a járványveszély miatt most is szankciók nélkül lehet visszalépni a vizsgáktól.

– Ma EU-csúcstalálkozó van, a legfontosabb az állam és kormányfők között megkötött megállapodás, a közös hitellel nem értettünk egyet, de a déli államok iránti szolidaritás miatt megállapodtunk – számolt be róla a miniszter.

Gulyás Gergely hozzátette, Magyarország a jogállamiság barátja, a kettős mérce miatt viszont a magyar polgárokat sértegették az Európai Unióban. – Magyarország igazságügyi minisztere erre világos választ adott, Soros György által támogatott 11 szervezet adta az alapot a méltánytalan sértegetéshez. A miniszterelnök éppen úton van Brüsszelbe a közös hitelfelvétel érdekében a déli államok migrációs megsegítésére – fogalmazott.

A tárcavezető azt is közölte, hogy a kormány tegnap döntött az SZFE jövő évi költségvetéséről, 3 milliárd forintot kap az egyetem, ennek a fele oktatásra megy, de jut pénz béremelésre, fejlesztésre is, ez kétszerese az eddig költségvetésnek. Nyomatékosította: a kormány minden alapítványi felsőoktatásiintézményt támogat.

Demeter Ervinnek, a Borsod megyei kormányhivatal leköszönő vezetőjével kapcsolatos újságírói kérdésre Gulyás Gergely azt hangsúlyozta: nagyra becsülik Demeter közéleti pályafutását, de távozásával kapcsolatos megjegyzései valótlanok, méltatlanok, ezek alátámasztják az eltávolításával kapcsolatos döntés megalapozottságát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.