Gazdaság

Nem kötelezhető negatív teszt bemutatására a munkavállaló

Nem kötelezhető negatív teszt bemutatására a munkavállaló

2020. október 11., vasárnap
Nem kötelezhető negatív teszt bemutatására a munkavállaló

Egyre több munkahelyen fordul elő, hogy valamelyik alkalmazott lebetegszik. Ez nem meglepő az őszi hónapokban, ugyanakkor a járvány megjelenése óta, és most, a második hullám idején különösen érzékenyek mind a munkaadók, mind a munkatársak akkor is, ha nem bizonyított a koronavírus fertőzöttség.

Ebben a helyzetben a munkáltatónak a kötelessége lépéseket tenni arra, hogy a lehető legkisebb lehetősége legyen a vírus terjedésének, ezeket a lépéseket pedig a legtöbb munkáltató már rögzítette az elmúlt hónapokban a belső szabályzatokban, pandémiás protokollban.

A járványveszély csökkentése érdekében

a munkáltató számos olyan új intézkedést is tehet, – akár ad hoc jelleggel – amelyet a hivatkozott belső szabályzatok nem rendeznek, de nincs joga bármilyen lépésre

– hívja fel a figyelmet a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda. Idetartoznak többek között a munkaszervezeten belüli kontaktkutatások, egyes munkavállalók, vagy munkavállalói csoportok elkülönítése.

A munkaszervezet védelme érdekében a munkáltató bármikor kötelezheti arra is a munkavállalóit, hogy meghatározott időre, vagy az intézkedés visszavonásáig maradjanak otthon.

Ha az otthoni tartózkodás alatt a munkavállaló nem tud munkát végezni, úgy részére erre az időszakra – a felek megállapodása alapján – szabadságot lehet kiadni.

Ha a munkavállalónak már elfogyott a felhasználható szabadsága, viszont működési okokból indokolt az elkülönítése, úgy erre az időszakra a munkavállaló számára alapbérét kell fizetni,

az állásidőre vonatkozó szabályok szerint.

A letöltött állásidőt úgy kell kezelni, mintha ezt az időtartamot a munkavállaló ledolgozta volna. Ennek azért van jelentősége, mert a munkavállaló később nem, vagy csak túlóra elrendelésével kötelezhető arra, hogy az állásidő alatt kiesett munkáját ledolgozza.

Az állásidő elrendelhető határozott és határozatlan időtartamra is. Amennyiben az állásidő elrendelésének időpontjában fennálló körülmények megváltoznak, úgy

a munkáltató arra is jogosult, hogy a munkavállalókat munkavégzésre visszarendelje.

A munkavállaló ebben az esetben köteles a munkáltató utasításának megfelelően a munkahelyén megjelenni akkor is, ha a döntéssel valamilyen okból nem ért egyet.

A munkáltató nem kötelezheti munkavállalóit arra, hogy a visszatérésükhöz szükséges tesztet saját költségükön készíttessék el, illetve olyan intézkedést sem hozhat, hogy a munkavállalók csak akkor térhetnek vissza a munkahelyi közösségbe, ha az egészségi állapotukat teszttel igazolják.

Az ügyvédi iroda álláspontja szerint a betegség, keresőképtelenség megállapítása orvosi kérdés, így a háziorvos döntheti el, indokolt-e akár további elkülönítés.

Ha az orvos a munkavállalót keresőképesnek minősíti, úgy a munkáltató köteles visszaengedni a munkaszervezetbe, függetlenül attól, hogy ezt külön teszttel igazolja-e vagy sem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.