Nem fordult még elő, hogy élelmiszer terjesztette volna a koronavírust

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az operatív törzs pénteki online tájékoztatóján Bognár Lajos országos tiszti főállatorvos elmondta: nem fordult még elő olyan, hogy élelmiszer terjesztette volna a fertőzést.

A vírus 60 Celsius-fok felett elpusztul, így már néhány perces hőkezelés is megöli a kórokozót.

Magyarországon az élelmiszer-biztonsági előírások szigorúak, ezek betartása elegendő a védekezéshez. Hangsúlyozta, hogy a Nébih honlapján minden ezzel kapcsolatos információ fellelhető, van egy erre a célra létrehozott tematikus aloldal is, mindenki ezt tekintse hiteles forrásnak.

Az elmúlt 24 óra adatait ismertetve Müller Cecília elmondta, hogy 1293 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírust, ezzel 43 025 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 33 krónikus beteg, így 1085 főre emelkedett a járvány áldozatainak száma, 13 134-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 28 806 fő, 1642 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 171-en vannak lélegeztetőgépen.

Az országos tiszti főorvos beszámolt arról, hogy az elhunytak közt van egy 20 éves, csontvelőtranszplantált férfi is,

a legidősebb áldozat pedig 90 esztendős. Mindegyikük valamilyen krónikus vagy nagyon gyorsan lezajló daganatos betegségben szenvedett.

Müller Cecília tájékoztatása szerint az elhunytak számos olyan betegséggel küzdöttek, amely az egész szervezetet támadja.

Elmondta: Jelenleg 1642 koronavírusos beteget ápolnak. Továbbra is emelkedik az ápoltak és a lélegeztetőgépre kerültek száma.

A tiszti főorvos emlékeztetett: az idősekre külön vigyázni kell, hiszen sokan közülük különböző intézményekben, otthonokban élnek. Ezért is tiltották be a látogatást és az ilyen intézmények elhagyását.

Müller Cecília hatékonynak ítélte meghozott a tilalmakat, hiszen csak az összes ilyen intézmény négy százaléka érintett. Ezért fontos, hogy továbbra is megtartsuk ezt az intézkedést – hangsúlyozta.

Jelenleg hatvan idősotthont érint a koronavírus-fertőzés valamilyen formában.

Az országos tiszti főorvos jelezte, hogy fontos a zárt közösségben élő magas kockázatú idősek védelme, amely most az életük megóvását célozza.

Elmondta, mi magunk is sokat tehetünk az immunrendszerünk karban tartásáért. Ősszel és télen többet vagyunk zárt térben és más az étkezésünk is.

Fontos a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, mert most még nem bomlott le ezek vitamintartalma. Mindenki az öklét használja mértékegységként, háromökölnyit szükséges ezekből fogyasztani.

– Télen már lebomlik a gyümölcsök vitamintartalma, ezért a C- és D-vitamint mesterségesen kell pótolni. Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, ami ne alkohol legyen, és hagyjunk fel a dohányzással is – tanácsolta a szakember. Hozzátette: egy héten többször is mozogjunk a szabadban, naponta tízezer lépéssel, de akár heti háromszor félórányi testmozgással is sokat tehetünk az ellenálló-képességünk javításáért.

Müller Cecília hangsúlyozta,

fontos a társas kapcsolatok fenntartása, de a fizikai kapcsolattartást vissza kell szorítani. Akik nem egy háztartásban laknak, azoknak továbbra is javasolt a megfelelő távolság megtartása.

A tiszti főorvos emlékeztetett: a kézmosásról ne feledkezzünk el, ami nem számít ugyan fertőtlenítésnek, de a kórokozókat eltünteti a kézről. Ugyanígy fontos a rendszeres szellőztetés is.

Kiss Róbert arról tájékoztatott: a kormány március 11. és július 3. között lejárt személyi okmányok december 15-ig érvényben maradnak. Elmondta: az elmúlt 24 órában 32 rendőri intézkedés történt a koronavírus miatt.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ismertette, hogy a rendőrök az elmúlt 24 órában a Magyarországon személyforgalomban átutazók ellen a tranzitszabályok megsértése miatt 62 esetben intézkedtek, ebből 61 helyszíni bírság kiszabásával, egy pedig szabálysértési feljelentéssel zárult. A rendőr alezredes arról is beszélt, hogy jelenleg 22 656 karantén van érvényben. A regisztráltak között 961-en vannak olyanok, akiket a mobiltelefonjukra letöltött applikáción keresztül elektronikusan ellenőriznek.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy

a héten az összes házi- és üzemorvoshoz megérkezik az influenza elleni védőoltás, heti jelentést kér a felhasználásról, ahol többen kérik, oda átcsoportosítják.

Aktív, tehát laboratórium által igazolt fertőzöttet nem oltanak be.

Müller Cecília szerint ha valaki tünetmentes, de fertőzött, megvárják az ajánlott tíz napot, utána adják be neki az influenza elleni védőoltást.

Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta: a veszélyeztetett kategóriába tartozók esetében az influenza elleni védőoltás beadása mindenképpen kisebb kockázatot jelent, mint annak elhagyása.

Az antigén alapú gyorstesztek klinikai vizsgálatáról elmondta: elkészültek az első eredmények, a tesztek jól működnek, a PCR-vizsgálatokkal összehasonlítva megerősítést nyer a hitelességük.

(M1, MN, fotó: Balogh Zoltán/MTI)

Előző sztori

Már próbakilométereit teljesíti az első tram-train

Következő sztori

Tolató teherautó gázolt halálra egy nőt Bordányban

Legutóbbi hasonló cikkek