Migránsokat üldöző magyar rendőrt sodort el a vonat

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lényegesen javult október 11-re annak a rendőrnőnek az állapota, akit négy nappal ezelőtt, éjszaka, illegális bevándorlók elfogása közben ért súlyos baleset. A két migráns elfutott a járőrök elől, akik üldözőbe vették őket, de az egyiküket elsodorta egy éjszakai vonat.

Október 7-én 23 óra 35 perckor két illegális bevándorlót vettek észre a rendőrök Villány külterületén. A baranyai településre az alig tíz kilométerre levő magyar–horvát határ illegális átlépésével kerülhettek a migránsok, az ország belsejében, a mélységi ellenőrzés során vették észre őket a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészei.

A két határsértő a rendőröket meglátva futásnak eredt, a járőrök üldözni kezdték őket. A menekülők keresztezték a Villánykövesd–Palkonya közötti vasúti szakasz pályáját is, a síneken átrohanva próbáltak elbújni egy közeli erdőben.

A migránsok után futó járőrök között ott volt egy rendőrnő is. A beremendi határátkelőhely korábbi útlevélkezelője a vasúti töltésen futott a határsértők után, el akarta vágni az útjukat az erdő felé. A rendőrnő azonban nem rendelkezett megfelelő terepismerettel és rutinnal, rosszul mérte fel egy érkező éjszakai személyvonat távolságát, csak az intézkedés sikerességére, a migránsok elfogására koncentrált.

A mozdonyvezető már csak a féktávolságon belül vette észre a sínek mellett levő rendőrt, így a szerelvény elsodorta a járőrt. A nő súlyos, életveszélyes medence-, lapocka-, csigolya- és koponyasérüléseket, végtagtöréseket szenvedett, elvesztette eszméletét, a pécsi klinikára szállították.

Szerencsére állapota a gondos orvosi ellátásnak és az életmentő műtéti beavatkozásoknak köszönhetően október 11-ére jelentősen javult, magához tért, képes kommunikálni orvosaival, családtagjaival. A hozzátartozók szerint a nő jobban van, de teljes felépüléséhez még hosszú hónapok kellenek, az sem zárható ki, hogy csak egyéves rehabilitációs kezelés után térhet vissza a tényleges rendőri szolgálatba.

Ha az orvosai engedik, rövidesen a történtekkel kapcsolatban hivatalból elrendelt közlekedési szabálysértési ügyben is meghallgathatják a szakértők.

A határsértőket a balesetet szenvedő rendőrnő járőrtársai elfogták, a férfiak marokkói és palesztin állampolgároknak vallották magukat. Sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. Mivel a balesethez nem volt közük, kihallgatásuk és adataik rögzítése után kitoloncolták őket Magyarországról.

Lengyel János közlekedésmérnök, igazságügyi szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, a vonat vezetője sem hibáztatható a történtek miatt. A szerelvények hatalmas tömege miatt a féktávolság jóval nagyobb, mint egy autó esetében, még kis sebességnél is. Ha a rendőri intézkedés során a közúti forgalom nincs lezárva, nincs műveleti területnek nyilvánítva az akció helyszíne, akkor a rendőröknek is figyelniük kell az ott közlekedő járművekre. 

Előző sztori

Mindenkinek javasolt az influenza elleni védőoltás

Következő sztori

Babosék megvédték címüket a Roland Garroson

Legutóbbi hasonló cikkek