Közösség

A Székely Autonómia Napját ünnepeljük

A Székely Autonómia Napját ünnepeljük

2020. október 25., vasárnap
A Székely Autonómia Napját ünnepeljük

Úgy fogalmazott: a mai nap a Székely Autonómiáé. Őrtüzek gyúlnak e napon Székelyföld szerte, hirdetve az ott élő magyarság jogos autonómiaigényét. Lármafák jelzik, hogy 100 évvel a trianoni békediktátum, 30 évvel a rendszerváltozás után, egy átalakulóban levő európai közösség nem hagyhatja figyelmen kívül a szülőföldjén boldogulni akaró, identitására büszke székelység törekvését.

Kiemelte: a demokrácia csak akkor lehet hivatkozási alap, ha az autonómiát is támogatja. Hiszen az önrendelkezés ezen formája az állami szuverenitást tiszteletben, a többség gyarapodását pedig szem előtt tartja. "Székely barátaink ezt pontosan tudják" - írta.

Azt kérte a magyaroktól, hogy október utolsó vasárnapján egy gyertya meggyújtásával és annak kihelyezésével otthonaik ablakába jelképesen is fejezzék ki támogatásukat a székely autonómia mellett, mindezzel pedig tegyenek a Kárpát-medencei régiókban őshonos kisebbségként élő magyarság érvényesüléséért is.

Hozzátette: ebben az esztendőben, amikor a nemzet összefogására talán a leginkább szükség van, a Székely Autonómia Napja legyen számunkra egy felkiáltójel. Ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy a Székely Nemzeti Tanács által indított aláírásgyűjtés végéig, azaz a november 7-ig még rendelkezésre álló néhány napban mindenki keresse meg legalább egy, valamely európai országban élő ismerősét, és kérje meg, hogy támogassa a polgári kezdeményezést a nemzeti régiókért. "Egy üzenettel ismerősének, egy üzenettel nemzettársainkért Brüsszelnek" - írta Szili Katalin.

Október utolsó vasárnapján immár sokadszor emlékeznek meg Székelyföld történelmi autonómiájáról, és őrtüzek gyújtásával jelzik a világnak, hogy a székelység nem mond le az önrendelkezés jogáról, Székelyföld területi autonómiájának követeléséről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.