Ismét különleges madarat, barna füzikét gyűrűztek a Dél-Alföldön

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Barna füzikét (Phylloscopus fuscatus) gyűrűztek a Fehér-tavi Ornitológiai Táborban, ez volt a Szibériában és Alaszkában fészkelő faj tizenharmadik feljegyzett előfordulása  Magyarországon - közölte a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja.

A verébalakúak közé tartozó, 11-12 centiméteres testhosszú, 8,5-13 grammos madárfaj egyedei Oroszország, Mongólia, Észak-Kína, Észak-Korea, Alaszka tajgás vidékein fészkelnek, a teleket Délkelet-Ázsiában és Észak-Amerika déli részein töltik. Európába kóborló példányai jutnak el. Magyarországon először 2002 novemberében fogták be egy fiatal példányát az izsáki Kolon-tónál.

A főként rovarokkal táplálkozó, de puhatestűeket is fogyasztó madarak feje, szemsávja, szárnya és farka sötétbarna, torka és hasalja sárgásbarna. Sötétebbnek és barnábbnak látszanak, mint a többi füzike faj, mert tollazatukban nem jelenik meg sem zöld, sem sárgás árnyalat. A többi füzikéhez hasonlóan a talajon költenek, a fészekaljak általában öt-hat tojásból állnak.

Előző sztori

A járvány ellenére is nő az embercsempészek és a migránsok száma

Következő sztori

Hitchcock a szegedi Nemzeti Színházban

Legutóbbi hasonló cikkek