Közélet

Hazánk a jobban védekező országok közé tartozik

Hazánk a jobban védekező országok közé tartozik

2020. október 8., csütörtök
Hazánk a jobban védekező országok közé tartozik

– Az emberi életek megóvása a legfontosabb, így a legfontosabb összehasonlítási alap az elhunytak száma. Ha ezt nézzük, akkor Nyugat-Európa számtalan nagy és gazdag országa a védekezést tekintve elmarad a közép-európai átlagtól. Idehaza egymillió főre 90 halott esik, ez a térség átlagának felel meg nagyjából. Kijelenthető, hogy a közép-európai térség jobban védekezik. Hogy ezen adatok ne romoljanak, fontos, hogy mindenki tartsa be azokat a szabályokat, amelyeket a kormány meghozott – nyomatékosította a miniszter.

Gulyás Gergely arról is beszámolt, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt egyhangúlag fogadták el, konszenzus jött létre, annak ellenére, hogy az ellenzék részéről kritikák is megfogalmazódtak.

A tárcavezető fontosnak nevezte, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) javaslata alapján kivezethetik a hálapénzt, a megemelt orvosbértől pedig azt várják, hogy megállítja az elvándorlást és hazacsábítja a külföldön dolgozó orvosokat.

Hozzátette: januárhoz egy évre megközelítőleg 125 százalékkal emelkedik az orvosok bére, ettől pedig csak felfelé lehet eltérni 20 százalékkal. – Ez egy korszakhatár az egészségügyben történetében – nyomatékosította a tárcavezető. Hozzátette, a felmerült vitás kérdéseket rendeleti úton fogják rendezni. Emlékeztetett: az orvosi béreket rendező törvényben vannak olyan részszabályok, amelyek még nincsenek szabályozva, ezt rendeletekkel teszik majd meg, és továbbra is egyeztetnek az orvosi kamarával. – Ilyen például a kirendelés és a pluszmunka vállalásának kérdése. Ezeknek a tisztázása még novemberben meg kell történjen – hangsúlyozta a tárcavezető.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: továbbra is segítik a cégeket, vállalkozásokat, s a magyar gazdaságvédelem Európán belül a legjobbak közé tartozik.

Bejelentette, hogy a kormány a tegnapi ülésén arról döntött, hogy az új lakások építésének áfája továbbra is 5 százalék lesz, és újabb családvédelmi intézkedések is lesznek.

– Jövő héten benyújtjuk a parlamentnek a hitelmoratórium meghosszabbításáról szóló javaslatot is – közölte, majd a nemzeti konzultáció végeredményei közül ismertetett néhányat. A legtöbben, a válaszadók 83 a maszkviselést tartja a védekezés legfontosabb eszközének, 79 százalék egyetért a rendezvények, és az utazási feltételek szigorításával, idősek számára kialakított vásárlási idősávot 62 százalék támogatja. Gulyás Gergely végül köszönetet mondott, amiért ilyen sokan töltötték ki az íveket. Jelezte, hogy ez volt a második legsikeresebb konzultáció.

Az ápolói béremeléssel kapcsolatban a miniszter elmondta: november elsejével 20 százalékkal nő az ápolók fizetése, majd 2022-ben további 30 százalékos béremelésre kerül sor.

Hangsúlyozta: soha hasonló ápolói mértékű béremelés nem történt még. A háziorvosokkal kapcsolatban is új szabályozást fognak elfogadni január elsejétől. Ez valamennyi háziorvos számára garantálni fogja annak a lehetőségét, hogy a bértáblában szereplő bérnél rosszabb bért ne keressen a kerettörvény 18 területen ad felhatalmazást a kormánynak rendeletalkotásra.

A tárcavezető arról is szólt, hogy ma 36 darab kijelölt járványkórház van az országban. Hangsúlyozta, hogy nagyon messze vagyunk attól, hogy az átvezénylések aránya akár csak az 1 százalékát érintse az egészségügyben dolgozóknak. A sajtóban megjelent hírekkel kapcsolatban Gulyás Gergely kiemelte: az új bértábla mellett is van lehetőség a magánpraxisra, nem szeretnénk ezt tiltani, csak észszerű keretek közé terelni. Azt valóban szeretné a kormány megszüntetni, hogy egy orvos három helyen ne dolgozzon egyszerre, és még emellett napi nyolc órában is. Véleménye szerint 10-12 óránál többet egy nap nehéz felelősségteljesen dolgozni.

A kormány szintén foglakozott a gazdaság helyzetével is: a családok és a munkahelyek védelme és a vállalkozások támogatása kiemelt fontossággal bír -hangsúlyozta. A miniszter felidézte, hogy az utóbbi időben a kormány 1,4 millió munkahely megvédéséhez járult hozzá.

Újságírói kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette: amíg a kormány folyamatosan adót csökkent, addig a Karácsony Gergely-féle újrakezdési adó adóemelést jelent, pedig a főpolgármester jó állapotban vette át a kasszát Tarlós Istvántól.

– Igaz, hogy a főváros is vesztett a válsággal, de ez meg sem közelíti azt a mértéket, amennyit az állam vesztett – hangsúlyozta. Hozzátette, a megemelt számú alpolgármesterek és tanácsadók számának korábbi mértékűre csökkentésével egymilliárdot tudna megspórolni a fővárosi önkormányzat.

A tárcavezető kitért rá, hogy az Európai Unió bíróságának a CEU-ügyben hozott ítéletének megfelelő szabályozást fognak végrehajtani, de komoly szakmai vitákra is számít ezzel kapcsolatban. – Párbeszédet fogunk kezdeményezni a bírósággal – közölte, hozzátéve, ezzel egy olyan kaput nyitott ki az uniós bíróság, amelyen nemcsak a Soros-egyetem, hanem más szereplők is – például nagyvállalatok – is be tudnak majd lépni. Gulyás beszélt arról is, hogy az unió német alelnöke a 30-as évekre emlékeztető nyilatkozatot tett, amikor országok kiéheztetéséről beszél, ezért a kijelentését bocsánatkérésnek kell követnie.

Arra, hogy Nyirati Klára, a Momentum bajai polgármestere román nyelvű gratulálólevelet írt Soós Zoltánnak, Marosvásárhely polgármesterének, a miniszter megjegyezte: ez logikus folytatása annak, hogy a Momentum a kampányban az RMDSZ-el szemben román pártot támogatott.

– A Momentumra is joggal tekintünk a gratuláció után román pártként, ezek szerint közelebb áll hozzájuk a román nyelv és a román pártok is – fogalmazott.

Az Áder János köztársasági elnök utódjával kapcsolatos sajtóhírekkel kapcsolatban ismertette: az az egyértelmű célkitűzés, hogy 2022. január elsejéig ne legyen nevekről szó.

Bejelentette azt is, hogy a kormány döntése alapján a jövő héttől a kaszinóknak is este 23 órakor be kell zárniuk. Közölte: a lakásépítések esetében a kiadott építési engedélyre vonatkozik a 2022. december végéig szóló ötszázalékos áfa.

A trafikok nyitvatartásával kapcsolatban megjegyezte: jelezni fogja azt az igényt az operatív törzs felé, hogy 22 óra után ne árusíthassanak alkoholt.

Az SZFE körüli eseményekkel kapcsolatban a miniszter úgy fogalmazott, ha az egyetem kancellárja nem tud bejutni a munkahelyére, akkor a bérek kifizetése is problémás lehet.

– A színművészeti egyetemre járók, mint mindenki tüntethet, bár az nem helyes, ha ezzel mások tanuláshoz való jogát korlátozzák – mondta a tárcavezető, hozzátéve, az ügyben a kuratóriumnak kell kitalálnia a megoldást. Gulyás Gergely azt semmiképpen sem tartja támogatandónak, hogy megszűnjön az állami finanszírozású színészoktatás. Emlékeztetett: 3 milliárd forintot biztosítanak a kuratórium számára a jövő évi működés lebonyolítására. A kuratórium feladata a továbbiakról dönteni. Hozzátette: mindenki nyugodtan tüntethet, a szemkilövetés veszélyével sem kell számolniuk, de az nem helyes, hogy ezáltal másokat gátolnak abban, hogy a tanulmányaikat végezzék.

Gulyás kitért arra is: idén 5 százalékos gazdasági növekedés helyett 4 százalékos recesszióra kell számítani, azonban a négy év alatt visszavezetésre kerülő 13. havi nyugdíj első, 25 százalékos részletének január 1-jei kifizetése nincs veszélyben, az érintettek azt meg fogják kapni – hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy az idősek idén nyugdíjkiegészítést is kapnak.

A koronavírustesztekkel kapcsolatban úgy vélekedett, hazánk továbbra is a WHO ajánlása alapján tesztel, és már közel 800 ezer vizsgálatot végeztek el. Közölte: az uniós tagországok belügyminisztereinek mai egyeztetésén azt az álláspontot fogjuk képviselni, hogy Magyarországnak továbbra se kelljen egyetlen migránst se befogadnia. Ez összhangban van a V4-ek akaratával is.

Kérdésre válaszolva Gulyás az LMBTQ- propaganda és a gyerekek érzékenyítése kapcsán elmondta, érdemes lenne megvizsgálni, hogy megvalósul-e a kiskorú veszélyeztetésének a bűncselekményi tényállása. Ha igen, akkor a fenntartóval szemben eljárást kell indítani.

A miniszter arról is beszélt, hogy Donald Trump győzelme azért lenne hasznos hazánk számára, mert a a jelenlegi amerikai elnök adminisztrációja Közép-Európára helyezte európai kapcsolatainak hangsúlyát, és ideológiailag is közelebb áll hozzánk. A tárcavezető azt is kijelentette, hogy a Kúria elnöki tisztségére aligha van alkalmasabb jelölt, mint Varga Zsolt András.

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy nem tervezik az alkoholfogyasztással kapcsolatos zéró tolerancia szabályának enyhítését, mert nem akarják kockáztatni ezzel egyetlen ember életét sem.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.