Egymilliós bírságot is kaphatnak a kereskedők, ha nem tartatják be a maszkviselést

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jelenleg még maximum 100 ezer forintos pénzbüntetéssel sújthatják a maszkhasználati kötelezettséget be nem tartókat, hétfőtől azonban már ennek a tízszeresére, azaz 1 millióra bírságolhatják a szabályszegőket, miközben "az elkövetés" helyének számító üzletet, illetve a helyiséget ideiglenesen akár egy évre is bezárhatják - írja a Menedzsment Fórum.

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján már elhangzott, hogy a kormány a koronavírus-járvány további terjedésének megfékezése érdekében szigorította a maszkviselési szabályokat. A pontos részletek a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelentek meg.

Ezek szerint november 2-ától, azaz hétfőtől a szórakozóhelyeken, vendéglátóhelyeken, a sportrendezvények vendéglátó részein immár nemcsak a felszolgálóknak, hanem a vendégeknek is kötelező lesz maszkot viselniük, azt csak az étkezés, italfogyasztés alatt vehetik le. A maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot úgy kell viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Aki maszkot a vendéglátó üzlet üzemeltetője, illetve a vendéglátóüzlet üzemeltetőjének alkalmazottja felszólítására sem viseli, azt az üzemeltető köteles a látogatásból kizárni, és gondoskodni arról, hogy e személy a vendéglátó üzletet elhagyja.

Ugyanakkor az olyan üzletben, amelyben kiegészítő tevékenységként vendéglátó tevékenységet is folytatnak, az ott megvásárolt étel és ital elfogyasztásának időtartama alatt nem kell a maszkot viselni.

Jelentősen súlyosbodnak a szankciók. Eszerint amennyiben a kereskedelmi hatóság az ellenőrzés során vagy a rendőrség értesítése alapján a maszkhasználati kötelezettség megszegéséről szerez tudomást,
– akkor figyelmeztetést alkalmaz,
– 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki, vagy
– az üzletet, illetve a helyiséget legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

A maximum 1 milliós bírságot és a legfeljebb egyéves bezárást a kereskedelmi hatóság együtt is elrendelheti. Ez a kereskedelmi hatóság a hétfőtől hatályos  kormányrendelet szerint a rendőrség is lehet, így az is lefolytathat ellenőrzéseket és alkalmazhatja a fenti jogkövetkezményeket is.

(Képünk illusztráció)

Mormota koktél
Előző sztori

Így még nem látta Ujhelyi Istvánt, és nem is fogja soha többet!

Következő sztori

Átalakítja, de nem törli a koronavírus az adventi forgatagot Szegeden