/

Csodás képek születtek a Szent Ágota fotópályázatán

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mintegy 240 pályamunkából 36 fotó szerepel azon a kiállításon, amelyet a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója Csongor téri épületében mutattak be a hétvégén. Az Isteni fénykép címmel hirdetett fotópályázat nevelőszülőknél és lakásotthonokban élő gyermekek számára teremtett lehetőséget arra, hogy megörökítsék az őket körülvevő világot. A nyár elején közzétett felhívásra érkezett fotókból a zsűri végül 23 alkotást díjazott. A tárlat hamarosan útra kel, és a szolgáltató teljes ellátási területén – az ország nyolc megyéjében – látható lesz.

A munkákat három korcsoportban értékelték: 10-12, 13-15 és 16-21 év közötti korosztályban pályázhattak a gyerekek, de minden alkotáson visszaköszönt a fiatal fotográfusok gazdag lelki világa.

A zsűri döntése alapján a 10-12 évesek között a nevelőszülőnél élő, zsombói Janó Szimonetta lett az 1. helyezett, Csiga című képével. A 13-15 évesek korosztályát Ajtai Natália Erzsébet nyerte, Együtt című pályamunkájával – ő szintén nevelőszülői családban él, Fóton. A 16-21 évesek versenyében a Nap barátai című fotót ítélték a legjobbnak, amelyet a 17 éves Sárközi Zsanett készített – ő a szolgáltató egyik gyulai lakásotthonában nevelkedik. Zsanettnek három pályamunkáját is kiállították a záróeseményen.

Megyénkből a nevelőszülőknél cseperedő, zsombói Janó testvérek lettek a legeredményesebbek: Szimonetta első helyezése mellé bátyja, Sándor is szerzett egy különdíjat a 13-15 évesek között, a húgát megörökítő képpel. Kiderült, mindketten nagyon szeretnek fotózni, nevelőanyukájuk mobiltelefonjával készítik a legjobb képeket. A testvérpár sok mindenben tehetséges: verset mondani, rajzolni is nagyon szeretnek és rendszeresen vesznek részt különböző versenyeken.

Csongrád-Csanád megyéből még Csanádpalotáról érkeztek nyertes képek. A szolgáltató ottani lakóotthonában élő fiatalok közül Suhajda Márkó, a Természet templomában című fotójával lett különdíjas a 13-15 évesek között, míg a 16-21 évesek korosztályában harmadik helyezést ért el Jokhel Levente Zoltán Új kezdet című képével.

A rendezvényen Kothencz János főigazgató a zsűri egyik tagjaként is méltatta a kiállított munkákat. Mint mondta, a fotók alkalmasak arra, hogy megértsük, mit jelenthet a transzcendens, egy gyermek szemszögéből. Ez, a köznapi valóságnál többet és szebbet sejtető, vágyott világ sok gyermekvédelmi gondoskodásban élő csemetének jelentheti a reményt.

A szolgáltató pasztorációs munkacsoportjának tagja, a fotópályázat ötletgazdája és főszervezője, Dlubala Róbert pedig azt emelte ki, tanulni lehet abból, ahogyan a fiatalok megörökítették az őket körülvevő világot. Üzenik nekünk a természet, a környezet és a másik ember jelenlétét, gazdagságát, szépségét, és arra hívnak, hogy megajándékozzuk egymást szeretettel.

Előző sztori

Egyre jobb időt ígérnek

Következő sztori

Fotókiállítás nyílik a szegedi vasútállomáson